Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΝΔ: Στη… σέντρα ο Τσίπρας για τη Χρυσή Αυγή

κυβέρνηση εκλογές

Κι ενώ η αγωνία εν όψει της ανακοίνωσης των ποινών για τα μέλη της Χρυσής Αυγής παρατείνεται, η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ φουντώνει. Λάδι στη φωτιά, βέβαια, ρίχνουν οι αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των μελών της οργάνωσης μέσα από τις διατάξεις του.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει βγει «στη σέντρα» και οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις για όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός του. Ο τρόπος δε με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η Κουμουνδούρου και η νυχτερινή διαγραφή του κ. Κοντονή θεωρούν ότι δικαιώνει την εκτίμησή τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έκθετος και υπόλογος για το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που συνιστά η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Τονίζουν, επίσης, πως «η ιστορία θα γράψει ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με κυβέρνηση ΝΔ και ολοκληρώθηκε με κυβέρνηση ΝΔ», όπως είπε και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, υπονοώντας τις καθυστερήσεις στη δίκη της οργάνωσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στον Κοντονή με «βαριές» κουβέντες και… διαγραφή!

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, το μέγεθος των ποινών που θα επιβάλλει το δικαστήριο στα ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής θα κρίνει και το μέγεθος του ατοπήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πράγματι, δηλαδή, τα μέλη της Χρυσής Αυγής πέσουν «στα μαλακά», τότε το ηθικό και πολιτικό ζήτημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της.

Στη ΝΔ έχουν ούτως ή άλλως κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι από τις καταγγελίες Κοντονή, διότι επί της ουσίας επιβεβαιώνουν τις δικές τους καταγγελίες περί συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Καταλογίζουν απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία στον κ. Τσίπρα και υπενθυμίζουν την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το Μάρτιο του 2019 για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η οποία επισήμαινε ακριβώς τον κίνδυνο ευνοϊκότερης μεταχείρισης της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης – ακριβώς ό,τι είπε, δηλαδή, ο κ. Κοντονής, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου για «προπαγάνδα και fake news της ΝΔ».

Click4more Παπαδάκης για αλλαγή Ποινικού Κώδικα: Δώρο στην Χρυσή Αυγή η κατάργηση έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων

Στελέχη της ΝΔ υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μόνος του τον νέο Ποινικό Κώδικα παραμονές της προκήρυξης των εκλογών του Ιουλίου του 2019, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν ακόμη και στο εσωτερικό του. Παράλληλα, η σύγχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι – όπως λένε τα ίδια στελέχη – το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν με διαρροές τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα την κατάργηση των διατάξεων για την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το μεσημέρι ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Γιάννης Ραγκούσης ζητούσε στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετική ρύθμιση για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής!

Αλλαγή της διάταξης σε… “ψυχρό” χρόνο

Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, είναι ξεκάθαρο πως το σκέλος της ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης δεν επιδέχεται «διόρθωσης», καθώς ισχύει εις το διηνεκές η επίκληση της διάταξης για την ελαφρύτερη ποινή εκ μέρους των κατηγορουμένων. Με απλά λόγια, ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ποινικό Κώδικα κι επιβάλλει ακόμη και πιο αυστηρές ποινές από αυτές που ίσχυαν πριν από την τροποποίηση που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα τιμωρηθούν με τις ευνοϊκότερες ποινές – αυτές, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ζήτημα της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν στο newsit.gr πως θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, αλλά σε «ψυχρό» χρόνο και όχι με τρόπο αποσπασματικό και υπό την πίεση των εξελίξεων. Θα αξιοποιηθεί, δηλαδή, ο χρόνος για τη μελέτη της απόφασης του Εφετείου, ούτως ώστε να επιτευχθεί με τη νέα νομοθεσία ο στόχος της απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και αντίστοιχων πολιτικών σχηματισμών , φωτογραφίζοντας έτσι το κόμμα Κασιδιάρη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση απορρίπτει τις τροπολογίες που κατέθεσαν ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Θεωρούν ότι η μεν τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδήλως αντισυνταγματική, η δε του ΚΙΝΑΛ πρόχειρα διατυπωμένη. Όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπάρχει ο κίνδυνος της σύγκρουσης με το άρθρο 51 του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, με αποτέλεσμα να μην αρκεί μόνο η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις