Πέμπτη, 22 Φεβ.
11oC Αθήνα

Νέα Αριστερά για F-35: Πομπώδης διαφήμιση της αγοράς πανάκριβων όπλων

Νέα Αριστερά για F-35: Πομπώδης διαφήμιση της αγοράς πανάκριβων όπλων
Reuters

Την ανάγκη άμεσης προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία αντί της συμμετοχής της Ελλάδας στην κούρσα των εξοπλισμών εκφράζει ως λύση στα διμερή προβλήματα η Νέα Αριστερά. Αφορμή, είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την προμήθεια των αμερικανικών F-35 από τη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή της μετά και τη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια από τη χώρα μας των F-35, η Νέα Αριστερά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον, αποσιωπώντας πως οι Αμερικανοί θα πουλήσουν στην Τουρκία τα F-16.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν έναν ακόμη γύρο στο σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξασφαλίζοντας δεκάδες δισεκατομμυρίων στις πολεμικές τους βιομηχανίες.

Την αγορά των F-35 θα χρηματοδοτήσει ο Έλληνας φορολογούμενος σε βάρος επενδύσεων στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης το αποσιωπά και κομπάζει πως πέτυχε να μας δοθούν πλεονάσματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ως αποτέλεσμα της πλήρους ευθυγράμμισης του με τις πολιτικές της Ουάσιγκτον. Αποσιωπά και πως οι Αμερικανοί θα πουλήσουν στην Τουρκία τα F-16, παρά τις επιβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς περί του αντιθέτου.

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια ατέρμονη και πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες με βάρος στην διπλωματία και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Καλούμε την κυβέρνηση να ακολουθήσει χωρίς διφορούμενα και με αποφασιστικότητα αυτόν τον δρόμο. Η πομπώδης διαφήμιση της αγοράς πανάκριβων όπλων κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Να ενημερωθεί η Βουλή για τα εξοπλιστικά

Στο μεταξύ, η Νέα Αριστερά με επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας να ενημερώσει διεξοδικά για την επιστολή Μπλίνκεν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προβλέπει.

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και δημοκρατικό δικαίωμα των φορολογούμενων πολιτών που, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, καλούνται να πληρώσουν τέτοιου μεγέθους εξοπλιστικά προγράμματα, να υπάρχει ενημέρωση με διαφάνεια και σαφήνεια», σημειώνει το κόμμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις