Τετάρτη, 21 Φεβ.
13oC Αθήνα

Νέα Αριστερά: Στο φουλ οι μηχανές λίγο πριν τη μεγάλη πανελλαδική συνεδρίαση – Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει

Νέα Αριστερά: Στο φουλ οι μηχανές λίγο πριν τη μεγάλη πανελλαδική συνεδρίαση – Οι παρεμβάσεις που ετοιμάζει

Συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχαν το βράδυ της Κυριακής (7.1.2024) οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς προκειμένου να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα που θα κάνουν για το μετασχηματισμό της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα: “η κρίση στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς οδηγεί τους προοδευτικούς πολίτες στην αναζήτηση μιας σύγχρονης, σοβαρής, πειστικής διεξόδου από τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας και απάντησης στην ηγεμονία της Δεξιάς”.

Σύμφωνα με όσα είπε το επόμενο διάστημα – και μετά την περιοδεία που έκαναν στην Θεσσαλία την επομένη της νέας χρονιάς – θα κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση για τη Θεσσαλία που θα στηρίζεται πάνω σε δύο άξονες: την αποκατάσταση των ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν έχουν μέλλον στον τόπο τους και το στρατηγικό σχέδιο ώστε η Θεσσαλία να μην ερημώσει, αλλά να αποτελέσει υπόδειγμα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ανάλογες περιοδείες έχουν προγραμματιστεί για την Εύβοια και τη Θράκη με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ εντείνεται η ζύμωση με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Νέας Αριστεράς: “Η επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση και της Πέτης Πέρκα στις 2 Ιανουαρίου του 2024 στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας εμπεριείχε ένα ισχυρό συμβολισμό: η Νέα Αριστερά ξεκινά την πορεία της από εκεί που η κλιματική κρίση και οι κυβερνητικές ευθύνες οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή. Εκεί όπου οι κάτοικοι μετά την καταστροφή αντιμετωπίζουν σήμερα την εγκατάλειψη και την κυβερνητική αδιαφορία”.

Σε οργανωτικό επίπεδο η Νέα Αριστερά συγκροτείται με εντατικούς ρυθμούς.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες εντατικής εξόρμησης σε όλη την επικράτεια. Έχουν προγραμματιστεί 80 εκδηλώσεις, ενώ προχωρά η οργανωτική συγκρότηση πυρήνων υποστηρικτών της Νέας Αριστεράς με μεγάλη συμμετοχή και παρουσία ανθρώπων από όλο το φάσμα του προοδευτικού κόσμου. Στις 12 και 13 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί, στην Αθήνα, πανελλαδική συνεδρίαση στελεχών με στόχο τον σχεδιασμό της οργανωτικής συγκρότησης της Νέας Αριστεράς, την επεξεργασία της ιδρυτικής της διακήρυξης και την προετοιμασία ιδρυτικής συνδιάσκεψης τέλη Φεβρουαρίου.

Ακόμα άμεσα θα υπάρξει στοχευμένη καμπάνια που θα καλεί σε συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία. “Η Νέα Αριστερά είναι το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας. Λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει αυτά που λέει. Έχει τρεις ξεκάθαρους στόχους – κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη και την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας – και θέλει να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που νιώθουν ότι η ηγεμονία της Δεξιάς οδηγεί την κοινωνία μας σε αδιέξοδο”.

Παράλληλα τον Ιανουάριο η Νέα Αριστερά θα εγκαινιάσει πανελλαδική καμπάνια για την ακρίβεια που θα φανερώνει ότι ο πληθωρισμός της απληστίας είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και ότι υπάρχει διέξοδος από την ασφυκτική αυτή συνθήκη με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς θα φέρει πρόταση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα – δηλαδή και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία – και πρόταση για τη στεγαστική κρίση με αποφασιστικά μέτρα για την βραχυχρόνια μίσθωση, την golden visa και τη δυνατότητα μιας νέας πολιτικής που θα σπάσει τη φούσκα της αύξησης της τιμής και του ενοικίου των ακινήτων.

Τέλος, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις για την επιστολική ψήφο με πρόταση για να ψηφίζουν οι πολίτες εκεί που ζουν και εργάζονται, θα δώσει τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα ανοίξει την αναγκαία συζήτηση για τα φαινόμενα της νεανικής βίας που συνδέονται με τις σύγχρονες ανισότητες.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης “η Νέα Αριστερά εκτιμά ότι υπάρχουν υπαρκτές δυνατότητες για μια νέα εποχή στην αριστερά και ευρύτερα στην αντι-δεξιά παράταξη στην Ελλάδα. Υπάρχει πολιτικό κενό, κρίση και αδυναμία των παραδοσιακών σχηματισμών και η αγωνία εκατομμυρίων πολιτών για το αν αυτό που ζούμε είναι μονόδρομος. Σε αυτήν την αγωνία, η Νέα Αριστερά θα απαντήσει με την πράξη της: δείχνοντας δηλαδή εντός και εκτός κοινοβουλίου ότι υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη πολιτική με ριζοσπαστικές τομές που θα υπηρετούν τα υλικά συμφέροντα των πολλών. Για την κοινωνική δικαιοσύνη όπου την κρίση θα την επωμιστούν αυτοί που πλουτίζουν, την κλιματική δικαιοσύνη που είναι όρος για την επιβίωση της χώρας, την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι τους αφορά και εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις