Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

ΝΔ: Η ευθύνη της συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στον Τσίπρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στα δύσκολα κατευθείαν έπεσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του με τη χθεσινή του παρουσία στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν πέντε σημείων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης φρόντισε με τις δηλώσεις του να σημειώσει ότι χάθηκε χρόνος σε βάρος της ελληνικής οικονομίας με ευθύνη της κυβέρνησης ενώ φρόντισε να τονίσει ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται από τη δήλωσή του ότι θα φέρει συμφωνία μέσα σε 24ώρες.

Τον πρόεδρο τνς ΝΔ συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη μέσω της δήλωσής του αποτύπωσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση που περιγράφεται ως εξής :στήριξη στην εθνική πλέον προσπάθεια εξεύρεσης μίας συμφωνίας, αλλά εντός συγκεκριμένου πλαισίου και με σκληρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο από πηγή της Συγγρού που έλεγε ” ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη από εδώ και πέρα. Μην ξεχνάτε ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει συμφωνία μέσα σε 48ώρες”.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας εμμέσως ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν και συγκεκριμένα μέτρα, στο μήκος κύματος της πρότασης Γιουνκερ, κάτι που δεν απεδέχθησαν, ούτε ο κ.Μεϊμαράκης ούτε οι υπόλοιποι, προκρίνοντας τη λύση του κοινού ανακοινωθέντος που περιέγραφε ένα γενικό μόνο περίγραμμα.

Εκείνο που τονίζεται από τη Συγγρού είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση η όποια συμφωνία υπάρξει θα είναι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι κατά τι βαρύτερη από το πακέτο Γιούνκερ.

Για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ πάντως γαλάζιο στέλεχος σχολίαζε ότι “από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή. Είπαμε ότι στηρίζουμε για να έρθει η συμφωνία, όταν έρθει θα τη δούμε και θα αποφασίσουμε τη στάση μας”.

“Δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκές επιταγές, δεν ξέρουμε τι θα του ζητήσουν. Λέμε σε στηρίζουμε για να φέρεις συμφωνία, φέρε τη συμφωνία και βλέπουμε” προσέθετε η ίδια πηγή.

Σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ με τη συμμετοχή των συντονιστών ΟΔΕ όπου ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του και να συζητηθούν οι εξελίξεις, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το Eurogroup και θα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε στη Συγγρού όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τον οποίο και ενημέρωσε για τη σύσκεψη. Ενώ ακολούθησαν συσκέψεις του κ. Μεϊμαράκη με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

Το… δελφινάριο πληθαίνει

Συνωστισμός παρατηρείται από χθες στη λίστα των υποψηφίων που φέρονται έτοιμοι να διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ. Είχαμε χθες δηλώσεις του Μ. Βορίδη και του Μ. Βαρβιτσιώτη οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον ενώ έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τη Ν. Μπακογιάννη, Ν. Δένδια και Ευρ. Στυλιαννίδη οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο έτοιμοι να διεκδικήσουν την ηγεσία είναι η Ολ. Κεφαλογιάννη, ο Κ. Μητσοτάκης και ο Μ. Κεφαλογιάννης. Ενώ στο παιχνίδι της διαδοχής ισχυρά παίζει και το όνομα του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ενώ τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες, στην κούρσα ετοιμάζεται να μπει και ένα στέλεχος της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται και εκείνος για την ηγεσία της ΝΔ ενώ την ερχόμενη Πέμπτη οργανώνει εκδήλωση που πρόκειται να γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο και θα απευθυνθεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας και την επόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με όλους τους “γαλάζιους” δημάρχους προκειμένου να γίνει μια πρώτη κουβέντα για τον αν μπορεί να υπάρξει κοινή στάση στη στήριξη ενός υποψηφίου για τη διαδοχή στη ΝΔ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε