Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Εστιάζει στην οικονομία με υποσχέσεις για μείωση φόρων ο Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι εκτιμήσεις που κάνουν στη Νέα Δημοκρατία πως το ενδεχόμενο εκλογών το Μάιο δεν έχει αποκλειστεί ακόμη από τον Αλέξη Τσίπρα τούς υποχρεώνουν να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν του ότι συνεχίζει τις περιοδείες του στην επαρχία, εστιάζει στη θετική ατζέντα που έχει η Νέα Δημοκρατία και ιδίως στην οικονομία. Πεδίο το οποίο εκτιμούν στην οδό Πειραιώς πως θα κρίνει εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έτσι, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα μπορούσε παρά να είναι προσανατολισμένο σε μία και βασική αρχή: τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης. Το αφήγημα αυτό, άλλωστε, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αύξηση φόρων και εισφορών στην οποία κατέφυγε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούσα παγιδευμένη στις δεσμεύσεις που ανέλαβε από το «δικό της», τρίτο μνημόνιο.

«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τούς πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία». Αυτό ήταν, άλλωστε, το κεντρικό σημείο της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ στο Reuters, ενώ χθες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Πάρο και Νάξο, υπενθύμισε τους βασικούς άξονες της οικονομικής και φορολογικής, συγκεκριμένα, πολιτικής του: οριζόντια μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Προϋπόθεση πάντως για να συμβούν όλα αυτά αποτελεί η συμφωνία των εταίρων για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, προσφάτως είχε δηλώσει (σ.σ.: στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών) πως θα επιδιώξει την πλήρη εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2020, ώστε να πείσει τους εταίρους πρώτα για την αξιοπιστία και την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, η μείωση της φορολογίας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, η εκκρεμότητα με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ουσιαστικά έκλεισε εν όψει της παρουσίασης των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών από τον κ. Μητσοτάκη την ερχόμενη Κυριακή σε ειδική εκδήλωση. Γιώργος Αμυράς και Τέτα Διαμαντοπούλου είναι οι δύο νέοι υποψήφιοι, ενώ απομένει μία ακόμη θέση κενή, την οποία θα καταλάβει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Βίκυ Φλέσσα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις