Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νέα κυβέρνηση: Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βουλής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα κυβέρνηση: Ποιος είναι ο πρόεδρος της Βουλής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
photo intime

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων θα αποκτήσει Ηπειρώτη Πρόεδρο, μετά την εκλογή από την ολομέλεια του Κώστα Τασούλα.

Η ανάδειξή του στο τρίτο ανώτερο θεσμικό πολιτειακό αξίωμα της χώρας, που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 18 Ιουλίου, θα συμπέσει μια ημέρα μετά τα γενέθλιά του καθώς έχει γεννηθεί στις 17 Ιουλίου του 1959.

Πολιτικός μέντορας του νέου Προέδρου της Βουλής υπήρξε ο αείμνηστος πολιτικός και πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας, όπου την περίοδο 19081-1990 διετέλεσε και ιδιαίτερος γραμματέας του.

Ο κ. Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίζει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Παντρεμένος με με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη ΝΔ στις εκλογές του 2000 και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2010 τιμήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές και εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Ο κ. Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

Ο Κώστας Τασούλας, χαίρει της εκτίμησης και το σεβασμό ακόμα και των αντιπάλων του για τον αναβαθμισμένο και με επιχειρήματα κοινοβουλευτικό του λόγο καθώς και το πολιτικό ήθος που έχει επιδείξει όλες αυτές τις δεκαετίες στην ενεργό πολιτική. Ο κ. Τασούλας θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις