Πολιτική

Νέα κυβέρνηση: Στο υπουργείο Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο πηδάλιο του υπουργείου Υγείας και την Ειρήνη Αγαπηδάκη στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού, θα προχωρήσουν οι νέες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις εκλογές.

Μετά την εντυπωσιακή του πρωτιά στη Δυτική Αθήνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας ένα κρίσιμο υπουργείο με ευθεία αναφορά στην κοινωνία.

Ο νέος Υπουργός διαθέτει τεράστια εμπειρία στο κυβερνητικό έργο αφού έχει γράψει «πολλά χιλιόμετρα» σε υπουργικές καρέκλες, ωστόσο θα υπηρετήσει για πρώτη φορά στο υπουργείο Υγείας του οποίου τα θέματα δεν γνωρίζει, με εξαίρεση το «φάρμακο», με το οποίο είχε επαφή ως υφυπουργός Εμπορίου.

Για τον λόγο αυτό, θα υποστηριχθεί στο έργο του από την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ήδη έχει θητεύσει στο υπουργείο Υγείας από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας.

Υφυπουργός ορίζεται ο Ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, το οποίο είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση η Ζωή Ράπτη.

Κατά το παρελθόν ο κ. Βαρτζόπουλος έχει υπηρετήσει στο Υπουργείο Υγείας, σε διάφορα πόστα (υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Διοικητής 2ης και 3ης ΥΠΕ  κλπ).

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή του Μάριου Θεμιστοκλέους, που θήτευσε στο υπουργείο Υγείας την προηγούμενη τετραετία από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ίδιος αναλαμβάνει τη δεύτερη θέση του υφυπουργού.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει ποντιακή καταγωγή. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσά.

Έχει διατελέσει σε πολλές υπουργικές θέσεις τόσο επί ΠΑΣΟΚ από το 1994 όσο και επί ΝΔ μετά το 2019. Έχει συνδέσει το όνομα του με 3 μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας.

Το γεγονός ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει βαρύνουσα σημασία στο νέο ρόλο του, καθώς το ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, έχει σχετική εμπειρία για το χώρο του φαρμάκου καθώς ως υφυπουργός Εμπορίου είχε εμπλοκή με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ποια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Όσον αφορά στην κα Αγαπηδάκη, έχει διατελέσει Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και γενική γραμματέας δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, εκλέχθηκε βουλευτής και μάλιστα ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος γεννήθηκε το 1957 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καβάλα.

Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Από το 1985 υπήρξε μέλος της ΔΗΑΝΑ και το 1993 υποψήφιος βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με την Νεα Δημοκρατία.

Υπήρξε Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2004 – 2005 και της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2007 – 2009. Το 2009 διατέλεσε συντονιστής της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Την περίοδο 2004 – 2009 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Υπήρξε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ποιος είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 7
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 44
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 49