Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Νέα κυβέρνηση: Τα πρώτα νομοσχέδια πριν κλείσει η Βουλή στις 4 Αυγούστου

Νέα κυβέρνηση: Τα πρώτα νομοσχέδια πριν κλείσει η Βουλή στις 4 Αυγούστου

Με τη Βουλή να κλείνει για καλοκαίρι στις 4 Αυγούστου, η νέα κυβέρνηση θέλει να φέρει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια για ψήφιση έως τότε.

Αυτά φαίνεται να είναι ήδη έτοιμα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αφού ένα κομμάτι τους υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ωστόσο, στις 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ, η ανανεωμένη κυβέρνηση αναμένεται να φέρει νομοσχέδια για:

– Μείωση φόρων

– Φοροδιαφυγή

– Market pass

– Στήριξη νέων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξει ξεχωριστό νομοθέτημα η επανακρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Επιπλέον, και εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική εικόνα της χώρας, προς το τέλους του χρόνου θα δοθεί και η 13η σύνταξη υπό τη μορφή επιδόματος ή έκτακτης παροχής.

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Ήδη από την Τετάρτη (28.06.2023) το νέο Υπουργικό Συμβούλιο πιάνει δουλειά, με την πρώτη συνεδρίασή του να γίνεται υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00 το πρωί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει στους υπουργούς του ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η τετραετία έχει ήδη ξεκινήσει, και μάλιστα από την Τετάρτη θα εγκαινιάσει έναν κύκλο επισκέψεων σε κρίσιμα υπουργεία, τονίζοντας ότι οι επικεφαλής τους θα αξιολογούνται καθημερινά. Πρώτος σταθμός, το υπουργείο Οικονομικών και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Πρωθυπουργός θα παραδώσει τους φακέλους με τον προγραμματισμό των υπουργείων σε βάθος τετραετίας και πώς θα “τρέξουν” οι μεταρρυθμίσεις. 

Οι προτεραιότητες σε Υγεία και Παιδεία

Στις προτεραιότητες, επίσης, της νέας κυβέρνησης, είναι η επιτάχυνση στη βελτίωση των υπηρεσιών στην Υγεία και ο εκσυγχρονισμός των δομών, με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την προμήθεια των απαιτούμενων μηχανημάτων.

Μεγάλο στοίχημα είναι η ψηφιοποίηση στην Παιδεία, με την τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να δίνει το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της τετραετίας. Ο συντονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος με την ψηφιακή εποχή αποτελεί ένα τεράστιο έργο, το οποίο, η νέα ηγεσία του υπουργείου, καλείται να φέρει σε πέρας, αλλάζοντας – στην ουσία – την εικόνα και τον τρόπο λειτουργίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις