Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Νέα μηνύματα Μητσοτάκη προς την Τουρκία – Ενισχύεται με φρεγάτες η Ελλάδα και εντείνει τη διπλωματική “μάχη”

Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιμένει στο σχέδιό της για έμφαση στη διπλωματία η Ελλάδα αλλά… προετοιμάζεται για όλα. Αναβαθμίζονται φρεγάτες και υπάρχει προοπτική για αγορά νέων. Η συμφωνία με την Αλβανία “δείχνει” το δρόμο και για την Τουρκία.

Προσηλωμένη στο αρχικό της σχέδιο με έμφαση στη διπλωματία και επίκληση της ισχύος του Διεθνούς Δικαίου απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας παραμένει η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ξεδιαλύνει το τοπίο σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς, όπως είπε από το βήμα της Βουλής, είναι αναφαίρετο και μονομερές και δεν τίθεται υπό αίρεση ή υπό αμφισβήτηση.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όποτε το κρίνει σκόπιμο και, πιθανότατα, σε «ψυχρό» χρόνο αντί υπό το καθεστώς των εκβιασμών και των εντάσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

click4more: Οργή της Ελλάδας για τη νέα τουρκική NAVTEX – Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΞ

Κατά την ίδια τακτική, η συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη – μερική, έστω – ανακήρυξη ΑΟΖ και το συνυποσχετικό με την Αλβανία που θα υπογραφεί οσονούπω για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν όχι απλώς κεκτημένα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά γεγονότα που στέλνουν μηνύματα και απαντήσεις στην Άγκυρα ως προς την πρόθεση της Αθήνας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Άλλωστε, ειδικά η συμφωνία με την Αλβανία για τη Χάγη ουσιαστικά δείχνει το δρόμο για την επίλυση της αντίστοιχης διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας, εφόσον η γείτονα χώρα συνεχίσει να είναι αδιάλλακτη και να εμμένει στην τακτική που εκφράζεται από την έκδοση αλλεπάλληλων παράνομων Navtex ή της χθεσινής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ που ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis πλέει στην τουρκική και όχι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναβαθμίζονται φρεγάτες και αγοράζονται νέες

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε, εξάλλου, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί η οριστική εισήγηση του Πενταγώνου για τις τέσσερις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού τύπου ΜΕΚΟ και την αναβάθμισή τους, καθώς και για την προοπτική αγοράς ακόμη τεσσάρων φρεγατών. Πρόκειται για τη μοναδική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η συμφωνία με τη Γαλλία για τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου είναι ήδη κλεισμένη και θα κυρωθεί, μάλιστα, από τη Βουλή των Ελλήνων εντός του 2020.

click4more: Όλη η Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν για τις ύβρεις από Ερντογάν

Έτσι, απομένει να φανεί εάν για τις φρεγάτες η Ελλάδα θα προτιμήσει και πάλι τη Γαλλία ή θα καταφεύγει σε άλλη επιλογή, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας και των ΗΠΑ – ή και συνδυασμού τους. Εισήγηση του Υπουργείου Άμυνας θα υπάρξει σύντομα και για τη θητεία, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η απόφαση για αύξηση στους 12 μήνες είναι ειλημμένη και τον κ. Μητσοτάκη να ζητεί συνεννόηση για το ζήτημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι ενώ το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 έτη έχει ήδη «καεί».

Η διπλωματική “μάχη” απέναντι στην Τουρκία

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη διπλωματική μάχη της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά δίνει εφεξής έμφαση στην πρόταση που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Το επιχείρημα συνοψίζεται με παραστατικό τρόπο στη φράση που επαναλαμβάνει τις τελευταίες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Δεν γίνεται η Ευρώπη να πουλάει σφαίρες στην Τουρκία, οι οποίες κάποια στιγμή θα στραφούν εναντίον της». Συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα είναι γνωστό πως προμηθεύεται οπλικά συστήματα και υλικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν η προμήθεια των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία μπλοκάρισε την προμήθεια των αμερικανικών αεροσκαφών F – 35. Τα ζητήματα αυτά, αλλά και οι ευρύτερες συμμαχίες που επιδιώκει η Αθήνα, θα συζητηθούν στις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ και από το Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα.

Βαραίνει το κλίμα για την Άγκυρα μέσα στην Ε.Ε

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως το κλίμα πάντως κατά της Τουρκίας στους κόλπους της ΕΕ βαραίνει όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τις προσωπικές επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζήτησε με μήνυμά του σεβασμό στην Ευρώπη και στα κράτη-μέλη της κι επισήμανε ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τη θετική ατζέντα και καταφεύγει σε προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ μήνυμα στήριξης του Γάλλου προέδρου απηύθυνε και ο κ. Μητσοτάκης.

Έτσι, το απώτατο χρονικό όριο του Δεκεμβρίου και της επόμενης Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ μοιάζει να έρχεται όλο και πιο… κοντά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις