Πολιτική

Νέα… “μπράβο” από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν τηλεφώνησε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο όχι μόνο για να τον συγχαρεί για την… "προαγωγή" του. Εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τηλεφώνημα και στον Ζόραν Ζάεφ.

Ο Τζον Σάλιβαν επανέλαβε στο, Γιώργο Κατρούγκαλο τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν επαίνεσε το θάρρος και την ηγεσία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του θέματος, η οποία θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και θα θωρακίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

[read4more]

Αφορμή για να εκφράσουν ξανά οι ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε υπουργό Εξωτερικών μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο Σάλιβαν τηλεφώνησε στον Έλληνα υπουργό για τον συγχαρεί και βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Τζον Σάλιβαν τηλεφώνησε και στα Σκόπια και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Κι εκείνον τον συνεχάρη «για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο αναπληρωτής υπουργός επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την ισχυρή ηγεσία που επέδειξε για την εξασφάλιση της Συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να καλωσορίσουν την Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση Παναγόπουλου: Στα «κάγκελα» τα κόμματα μετά την έρευνα εις βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ για υπεξαίρεση κονδυλίων
Οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκαλούν σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις – Παραίτηση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «συνδικαλιστική μαφία» καταγγέλλει το ΚΚΕ – Τι λένε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη
Γιάννης Παναγόπουλος
Πώς η «Διαφάνεια» του Αλέξη Τσίπρα θα «παρακολουθεί» τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος - Επτά παραδείγματα
Σκοπός της πλατφόρμας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, είναι να οργανώσει, να ενοποιήσει και να καταστήσει πραγματικά αξιοποιήσιμη την ήδη διαθέσιμη πληροφορία
Αλέξης Τσίπρας
Μαρινάκης στο 12ο briefing για τους πολίτες: Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, την ανεργία, την ψήφο των αποδήμων, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα θέματα
Παύλος Μαρινάκης
«Φαγωμάρα» δίχως τέλος στο ΠΑΣΟΚ: Αντιπαράθεση Καββαθά και Χρηστίδη στη Βουλή για τις συλλογικές συμβάσεις - «Μειώνετε τους μικρομεσαίους με όσα λέτε»
«Όποτε μας συναντάτε λέτε πως μας στηρίζετε και εδώ να λέτε πως εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Γιώργος Καββαθάς
Οργισμένη (πάλι) η Κωνσταντοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία να μετονομαστεί σε Νέα Δικογραφία, ο Γεωργιάδης είναι υπόλειμμα του ολοκληρωτισμού
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται» και αποφεύγει τη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου