Κυριακή, 3 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές στα νησιά – Τι έδειξε η περίπτωση της Μυκόνου

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις αυθαίρετες κατασκευές στα νησιά – Τι έδειξε η περίπτωση της Μυκόνου

Οι εικόνες αυθαιρεσιών στις παραλίες των νησιών, τόσο όσον αφορά στα παράνομα κτίσματα και τις επεκτάσεις εγκαταστάσεων, όσο και στις «καταλήψεις» παραλιών με παράνομα ομπρελοκαθίσματα, έχουν κινητοποιήσει την κυβέρνηση.

Στο «μάτι» κατ’ αρχήν το νησί της Μυκόνου, όπου εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι από την πολιτεία και υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, και ήδη έχουν επιβληθεί οι δέουσες κυρώσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι παραβάσεις αλλά και τα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται οι αυθαιρετούντες επί δεκαετίες στις παραλίες αλλά και όχι μόνο.

Παράλληλα όμως έχουν εντοπιστεί και αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού μαζί με… «κωλυσιεργίες», σε κάποιες περιπτώσεις, των κατά τόπους δήμων. Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι δεν άσκησαν, ως όφειλαν, την ελεγκτική τους αρμοδιότητα για ζητήματα δόμησης και αδειοδότησης, ενώ έχουν και τη δυνατότητα σφράγισης καταστημάτων.

Τέρμα στο αλαλούμ των αρμοδιοτήτων

Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση προχωρά σε νέα νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστεί η αναρχία στους αιγιαλούς και τις παραλίες.

‘Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (στην εφημερίδα «Καθημερινή), δρομολογείται η ενοποίηση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους για τις κατασκευές στον αιγιαλό.

Όπως αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Μυκόνου, σήμερα επικρατεί ένα αλαλούμ.

Για να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες στο νησί, να εντοπιστούν οι παρανομίες και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις, πρέπει να συντονιστούν η αποκεντρωμένη διοίκηση μαζί με επτά υπουργεία. και συγκεκριμένα με τα υπουργεία: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στο «γαϊτανάκι» των αρμοδιοτήτων και υπηρεσίες και φορείς. Για τα ζητήματα προστασίας του αιγιαλού η αρμοδιότητα για την προστασία και τη λήψη διοικητικών μέτρων ανήκει στις Κτηματικές Υπηρεσίες, όμως ενεργό ρόλο οφείλουν να έχουν και οι δήμοι, το λιμενικό και η αστυνομία ενημερώνοντας τις Κτηματικές Υπηρεσίας για τις αυθαιρεσίες στο νησί.

Όλο αυτό το αλαλούμ το εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και οι αυθαιρεσίες «διαιωνίζονται».

Θα σηκωθούν και… drones – Νέο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων

Στη «μάχη» με την αυθαιρεσία θα ριχτούν και drones. Δρομολογείται νέο σύστημα παρακολούθησης αυθαιρέτων, το οποίο θα εντοπίζει τις παρανομίες με αεροφωτογραφίες, ενώ θα υπάρξουν και διασταυρώσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Το νέο σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών, κάτι που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά τον έλεγχο και θα οδηγεί στην παρέμβαση της πολιτείας και στην επιβολή κυρώσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στο «πρότζεκτ Μύκονος», εξετάζεται να υπάρχει και υποχρεωτικός έλεγχος από ελεγκτή αυθαιρέτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επιχειρήσεις, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές και παραλιακά μέτωπα, και να εκδίδεται και πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευών.

Νέο πλαίσιο και για τα παράνομα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες

Παράλληλα η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τα παράνομα ομπρελοκαθίσματα στις παραλίες, όπου και εκεί παρατηρείται αλληλο-επικάλυψη αρμοδιοτήτων, κάτι που δυσχεραίνει τους ελέγχους. Και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, όταν διαπιστώνεται μία παράβαση, απαιτείται να συντονιστούν ως και 8 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες…

Εμπλοκή έχουν το υπουργείο Οικονομικών, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το υπουργείο Ανάπτυξης, υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, οι κατά τόπους δήμοι, το Λιμενικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και οι τοπικές εφορείες Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τώρα εξετάζεται τις αρμοδιότητες για τους ελέγχους να τους έχει κεντρικά μία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία και θα εποπτεύει τις υπόλοιπες και θα έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας.

«Σαφάρι» ελέγχων στις παραλίες

Παράλληλα, με φόντο την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μέσα από το «κίνημα της πετσέτας», το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων για τα φαινόμενα καταπάτησης των συμβάσεων που έχουν συνάψει επιχειρηματίες με το ελληνικό δημόσιο για την εμπορική εκμετάλλευση μέρους των παραλιών, αλλά και για τις περιπτώσεις που κάποιοι τοποθετούν αυθαίρετα και χωρίς άδεια ξαπλώστρες και ομπρέλες στις ακτές.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις