Πολιτική

Νέα συνάντηση στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια

Μια ακόμα συνάντηση κυβέρνησης τραπεζιτών είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Στόχος η τελική διαμόρφωση του πλαισίου που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μαζί με τους εκπροσώπους των τραπεζών και νομικούς παράγοντες, θα διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τα κόκκινα προκειμένου να κατατεθεί προς συμφωνία στη Βουλή.

Παρόντες στη συνάντηση είναι νομικοί της κυβέρνησης και των τραπεζών, προκειμένου να δουν άρθρο προς άρθρο την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη γραφτεί.

[read4more]

Βασική διαφωνία των τραπεζών ακόμη κι αυτή τη στιγμή είναι να μην ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς να πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος.

Βασικός ισχυρισμός των τραπεζών είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να τυγχάνει της προστασίας του νόμου ενώ την ίδια στιγμή έχει μεγάλη ακίνητη ή κινητή (σ.σ. καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) περιουσία και με μοναδικό κριτήριο ότι προσέφυγε σε κάποιο δικαστήριο.

Οι τράπεζες εκτιμούν, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους, μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη όλη η φιλοσοφία του νόμου, με τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές απλά να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει αρκετό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας και το σχετικό κείμενο να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες πως οι δανειστές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να αποτρέψουν την είσοδο στην ρύθμιση, όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Στο αρχικό σχέδιο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δεν προβλεπόταν κριτήριο αποκλεισμού δανειοληπτών με βάση την κινητή τους περιουσία. Το ύψος των καταθέσεων σχεδιαζόταν να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανείου. Πλέον, φαίνεται ότι οι συζητήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα κριτηρίου, το οποίο θα συσχετίζει το ύψος της οφειλής με το ύψος της κινητής περιουσίας του δανειολήπτη και πέραν ενός προκαθορισμένου ορίου αυτός θα χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Τσίπρα και Ανδρουλάκη: «Πυροτεχνήματα» οι προτάσεις της αντιπολίτευσης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ για τις προτάσεις περί δωρεάν εισιτηρίων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρώτα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και στη συνέχεια επιστρέφει τα οφέλη στους πολίτες
Παύλος Μαρινάκης
Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης: Από τη λαϊκή αγορά, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ
Στο ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρούν ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον πολυχώρο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα πέτυχαν μία δυνατή αφετηρία για αυτό που θέλουν να κάνουν στον δρόμο προς τις εκλογές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Το στοίχημα της ΝΔ για υψηλές πτήσεις στις εκλογές, ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και η τελευταία δημοσκόπηση
Η δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η πρόκληση και το «στοίχημα» για τη ΝΔ είναι το πόσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της θα πείσει να τη στηρίξουν, όπως είχαν κάνει στις εθνικές εκλογές του 2023
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας από τη Νίκαια: «Σε 24 ώρες γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση σε λίγους μήνες κυβέρνηση»
Ανέπτυξε τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης, για την ενέργεια, για την κατάργηση των πανελλαδικών, για το ιδιωτικό χρέος και τα funds και την μετακίνηση με τα ΜΜΜ
Αλέξης Τσίπρας 86