Πολιτική

Νέα συνάντηση στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια

Μια ακόμα συνάντηση κυβέρνησης τραπεζιτών είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια. Στόχος η τελική διαμόρφωση του πλαισίου που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μαζί με τους εκπροσώπους των τραπεζών και νομικούς παράγοντες, θα διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για τα κόκκινα προκειμένου να κατατεθεί προς συμφωνία στη Βουλή.

Παρόντες στη συνάντηση είναι νομικοί της κυβέρνησης και των τραπεζών, προκειμένου να δουν άρθρο προς άρθρο την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη γραφτεί.

[read4more]

Βασική διαφωνία των τραπεζών ακόμη κι αυτή τη στιγμή είναι να μην ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα όσοι προσφύγουν στα δικαστήρια χωρίς να πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος.

Βασικός ισχυρισμός των τραπεζών είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να τυγχάνει της προστασίας του νόμου ενώ την ίδια στιγμή έχει μεγάλη ακίνητη ή κινητή (σ.σ. καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές) περιουσία και με μοναδικό κριτήριο ότι προσέφυγε σε κάποιο δικαστήριο.

Οι τράπεζες εκτιμούν, αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους, μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη όλη η φιλοσοφία του νόμου, με τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές απλά να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει αρκετό χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας και το σχετικό κείμενο να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή.

Η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έρχεται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες πως οι δανειστές δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και εγείρουν συνεχώς και νέες απαιτήσεις, θέλοντας να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να αποτρέψουν την είσοδο στην ρύθμιση, όλων εκείνων που ενώ μπορούν δεν θέλουν να πληρώσουν και προτιμούν να ενταχθούν σε κάποιο καθεστώς προστασίας.

Στο αρχικό σχέδιο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δεν προβλεπόταν κριτήριο αποκλεισμού δανειοληπτών με βάση την κινητή τους περιουσία. Το ύψος των καταθέσεων σχεδιαζόταν να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανείου. Πλέον, φαίνεται ότι οι συζητήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα κριτηρίου, το οποίο θα συσχετίζει το ύψος της οφειλής με το ύψος της κινητής περιουσίας του δανειολήπτη και πέραν ενός προκαθορισμένου ορίου αυτός θα χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνητικές πηγές κατά Κουτεντάκη της ΕΛΑΣ: Μπορεί να έχει έρθει το επόμενο Νόμπελ Οικονομίας και να μην το έχουμε καταλάβει
«Ας μας εξηγήσει ο κ. Κουτεντάκης πώς γίνεται ένα πρόγραμμα που κοστολογείται ετησίως 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ο ίδιος τέσσερις φορές ρητώς ανέφερε»
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καστελόριζο: Μέσα στην επόμενη τετραετία πρέπει να έχουμε κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα – 37 έργα 27 εκατ. ευρώ
«Στόχος είναι να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε «τα νέα παιδιά, οι νέοι Καστελλοριζιοί, να μπορούν να ζήσουν και να προκόψουν εδώ στον τόπο τους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο 68
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: Η παραδοχή του τομεάρχη Οικονομικών της ΕΛΑΣ ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης
«Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε, τουλάχιστον τέσσερις φορές, ότι τα περιβόητα 7,5 δισ. είναι ετήσιες δαπάνες και όχι η κοστολόγηση του προγράμματος τετραετίας, όπως ψευδώς είχε ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη»
Παύλος Μαρινάκης