Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέο μπλόκο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο αίτημα της ΝΔ για να έρθει σε ακρόαση ο Πάνος Καμμένος

Νέο μπλόκο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο αίτημα της ΝΔ για να έρθει σε ακρόαση ο Πάνος Καμμένος
Φωτογραφία Eurokinissi

Νέο «μπλόκο» της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο αίτημα της ΝΔ που στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να κληθούν για ακρόαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και όσα άλλα πολιτικά και μη πρόσωπα είχανε εμπλοκή στη σύμβασης πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου εκ μέρος της ΔΗΜ ΣΥΜΠ που αποχώρησαν τελικά διαμαρτυρόμενοι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να καταργήσει τον ΚτΒ, που έχει προβλέψει για να προστατεύονται τα δικαιώματα της μειοψηφίας να προκαλούνται συνεδριάσεις που στην ημερήσια διάταξή τους έχουν θέμα που στηρίζεται από τα 2/5 των μελών μιας Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην εισήγησή της υποστήριξε πως αφού υπάρχει αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τις συμβάσεις και τις προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτή και είναι αρμόδια εάν θέλει να εξετάσει το θέμα της σύμβασης με την Σαουδική Αραβία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια. Υπογράμμισε πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να ασχολείται με κάθε θέμα για χάρη της δημοσιότητας. Και έκρινε πως το δικαίωμα των 2/3 της μειοψηφίας δεν μπορεί να ασκείται με κατάχρηση, όπως γίνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά κόρον σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μια οργανωμένη συζήτηση στην Επιτροπή σχετικά με τις αρμοδιότητές της Επιτροπής και να ζητηθεί και η γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Να υπενθυμίσουμε, ότι την ανακοπή του αιτήματος της Νδ για ακροάσεις πολιτικών και μη προσώπων στην Επιτροπή σχετικά με τις συμβάσεις της Σαουδικής Αραβίας, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να το μπλοκάρει με διάφορες κατά καιρούς αιτιάσεις. Την πρώτη φορά, η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τη ΝΔ να φέρει το αίτημα, επικαλούμενη άλλο άρθρο του ΚτΒ. Όταν αυτό έγινε, προβλήθηκαν διάφορες άλλες νομικές αιτιάσεις και ζητήθηκε να εξεταστούν από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Όταν αυτές οι αιτιάσεις ουσιαστικά καταρρίφθηκαν, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίσθηκε να αλλάζει γραμμή «υπεράσπισης» και έτσι στην σημερινή συνεδρίαση η πρόεδρος της Επιτροπή «ανακάλυψε» την «αναρμοδιότητα».

Η βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αντέκρουσε νομικά και πολιτικά το επιχείρημα της προέδρου λέγοντας πως η Επιτροπή εξετάζει θέματα της λειτουργίας των Θεσμών και της Διαφάνειας. Οι συμβάσεις αυτές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μας έχουν απασχολήσει για τον τρόπο που πήγε να γίνει αυτή η πώληση. Δηλαδή, το πώς εμφανίζεται ένα ξένο κράτος για να συνάψει μια σύμβαση, το πώς εμφανίζεται να εκπροσωπείται με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματίας από την Καβάλα, προέκυψαν εξουσιοδοτήσεις που είναι πλαστές, σηκώθηκαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν κόσμο για να πάνε άρον- άρον να υπογράψουν μια σύμβαση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ένας ταξίαρχος απειλήθηκε με στρατοδικείο κ.λ.π και εσείς μας λέτε ότι αυτά δεν είναι θέματα που άπτονται στην Διαφάνειας με την οποία συναλλάσσεται το ελληνικό κράτος και ότι η Επιτροπή μας που είναι καθ ύλην αρμόδια να εξετάζει θέματα Διαφάνειας δεν θα πρέπει να δει και αν εξετάσεις ένα υπήρξαν μεθοδεύσεις; Και πως θα γίνει αυτό εάν δεν ακούσει τους εμπλεκόμενους; όλοι η στάση σας – είπε ο βουλευτής της ΝΔ- είναι να προστατεύσετε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και μόνο. Και υπονόησε ευθέως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να έρθεις για ακρόαση στην Επιτροπή ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος για να μην μιλήσει, καθώς όπως τόνισε, είναι βέβαιο ότι εδώ θα πρέπει να απαντήσει.

Στην παρατήρηση δε, της προέδρου της Επιτροπής και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση εξετάζεται παράλληλα και από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μάκης Βορίδης τους αντέτεινε ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να επικαλείται αλα κάρτ την Δικαιοσύνη όπως την βολεύει σημειώνοντας ότι και στα θέματα των οικονομικών της Υγείας εξετάζονται από την Δικαιοσύνη αλλά ταυτόχρονα η κυβερνητική πλειοψηφία έχει συστήσει παράλληλα μια ολόκληρη εξεταστική επιτροπή.
Ο κ. Μάκης Βορίδης, μάλιστα κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία, ότι με την απόφασή της να μην γίνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ ουσιαστικά τελειώνει και το δικαίωμα της μειοψηφίας να θέτει θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή γιατί κάθε φορά ο εκάστοτε πρόεδρος θα κρίνει αναρμοδιότητα… Ο νομοθέτης, πρόσθεσε, έδωσε το δικαίωμα και στην μειοψηφία να μπορεί να θέτει θέματα που εκείνη κρίνει ότι πρέπει να συζητηθούν, εσείς σήμερα, εδώ της πλειοψηφίας σκανδαλωδώς αυτό το δικαίωμα το καταστρατηγείτε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την δική του πλευρά, επισήμανε στην πρόεδρο της Επιτροπής, ότι μια ανάγνωση του Κανονισμού της Βουλής θα σας έκανε να καταλάβατε ότι η άποψη σας κατατείνει στον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Παίζετε με τον ΚτΒ και το Σύνταγμα. Και την ρώτησε ευθέως έχετε σκεφτεί ότι το κόμμα σας μπορεί σε μια επόμενη Περίοδο να είναι μειοψηφία; Αυτά που κάνετε σήμερα θα πρέπει να ξέρετε θα σας ακολουθούν και τότε… Θέλετε να καταργήσετε τον ΚτΒ για να συγκαλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο Είναι μια ωμότατη πολιτική παρέμβαση αυτή που κάνετε.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιάννης Τραγάκης καταλόγισε στην κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου ότι με τις ενέργειές της αυτές καταβαραθρώνει το κύρος της Επιτροπής, μο νομικισμούς και καθυστερήσεις προσπαθείτε να υποβαθμίσετε το γεγονός και να μην γίνει αντικείμενο κοινοβουλευτικού έργου, αλλά αυτό στο τέλος δεν θα το αποφύγετε και αυτό σημειώστε το.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επέμεινε στην θέση της ότι το θέμα είναι εκτός αρμοδιότητας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν εμπίπτει στο κοινοβουλευτικό έλεγχο της Επιτροπής αλλά σε άλλες.

Μετά από μια έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να «σφιρίξει» και νέα παράταση σε σχέση με το αίτημα της ΝΔ. Θα διατυπώσει αίτημα στο Επιστημονικό συμβούλιο προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει κατά πόσο η Επιτροπή είναι αρμόδια ή έχει δεσμεύσεις να κλητεύσει τον υπουργό Εθνικής άμυνας Πάνο Καμμένο και μη πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα ακούγοντας τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη θέτει και την διάσταση του αιτήματος των 2/5, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως θα στείλω ερώτημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και η απάντηση θα ενεργοποιήσει ένα αντικείμενο διαλόγου για το αν η Επιτροπή μας μπορεί να καλεί εδώ όποιον ζητούν τα 2/5 της Επιτροπής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις