Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέο σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο

Νέο σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο

Επανέρχεται και πάλι δυναμικά το σενάριο για εκλογές τον Μάιο καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να κερδίσει χρόνο και να φτάσει την κρίσιμη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών τον ερχόμενο Μάρτιο.

Έτσι ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση –όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή- ο πρωθυπουργός θα έχει στην πραγματικότητα μπροστά του ένα μικρό διάστημα για να πορευθεί μόνος του ώστε στη συνέχεια να προκηρύξει εθνικές εκλογές τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

Η συνέντευξη που έδωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ ήταν καθ’ όλα αποκαλυπτική καθώς, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα μέσα Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας στα Σκόπια και στη συνέχεια, αφού εξεταστούν αναλυτικά από την κυβέρνηση οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα της ΦΥΡΟΜ, τότε θα έρθει προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα περάσει με 151 ψήφους για πρώτη φορά ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά για ένα διάστημα χωρίς την στήριξη του Πάνου Καμμένου. «Να σας θυμίσω» είπε χαρακτηριστικά «ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σχολιάζοντας ακόμα τα σενάρια που θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει αλλάξει άποψη, ο Δημήτρης Τζανακοπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή καθώς ο αρχηγός του Ποταμιού, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος  Δανέλης και ο Σπύρος Λυκούδης εμφανίζονται μέχρι σήμερα να χαρακτηρίζουν θετική την συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα δημοσκοπικά στοιχεία που έρχονται στα χέρια της καθώς, όπως λένε, η αλλαγή κλίματος στην κοινωνία έχει αρχίσει να αποτυπώνεται  και στις μετρήσεις. Σχολιάζοντας μάλιστα την δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO  ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά ο κόσμος δηλώνει πλειοψηφικά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη. Αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο. Αυτή είναι η νέα μεταμνημονιακή πραγματικότητα. Αυτό πλέον, δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει».

Τα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν μάλιστα ότι για τον λόγο επικρατεί εκνευρισμός στην ΝΔ ενώ «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να ακολουθεί τον δρόμο των ακραίων μέσα στο κόμμα του».

«Τα όσα είπε περί προδοτών και μειοδοτών στην Βουλή επιβεβαιώνουν την άποψη μας», είπε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιπαράθεση για το θέμα αυτό. Πέρα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει σήμερα το θέμα στην σύνοδο κορυφής ζητώντας από τα στελέχη του ΕΛΚ να τοποθετηθούν, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να το κρατήσει στην επικαιρότητα καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αυτή η ρητορική αναδεικνύει την διχαστική λογική την οποία θέλει να περάσει στην κοινωνία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρητορική με την οποία διαφωνεί ακόμα και ένα κομμάτι της «πεφωτισμένης» δεξιάς.

Τα βλέμματα όλων πάντως τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα στην αυριανή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς θεωρούν ότι μέσα από αυτή την εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία   προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην συμπρωτεύουσα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις