Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης χωρίς… ρεκόρ – Οι αιχμές, τα παραλειπόμενα και οι… κυρίες που ξεχώρισαν

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης χωρίς… ρεκόρ – Οι αιχμές, τα παραλειπόμενα και οι… κυρίες που ξεχώρισαν

– 181 βουλευτές ψήφισαν τον Νίκο Βούτση για πρόεδρο της Βουλής
– 113 τα λευκά ψηφοδέλτια και τρία τα άκυρα
– Συγκινημένος ο νέος πρόεδρος της Βουλής στην πρώτη ομιλία του
– Πικρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής
– Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες από την εκλογή του νέου ΠτΒ
– Από το κόκκινο της φωτιάς στο λευκό ταγιέρ η Κατερίνα Μάρκου, εντυπωσιακές στα μαύρα η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Έλενα Ράπτη

Habemus και νέο πρόεδρο της Βουλής. Το όνομα αυτού Νίκος Βούτσης, ο μοναδικός υποψήφιος. Μπορεί το ρεκόρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου να μην το… “έσπασε” αλλά λίγη σημασία έχει και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση.

Ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πήρε 181 ψήφους, ενώ 113 βουλευτές έριξαν λευκό και τρεις έριξαν… άκυρο. Αντίθετα με τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους. Αιτία; Συνοψίζεται σε μια ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν από την ψηφοφορία: “το δις εξαμαρτείν”…

Ο Νίκος Βούτσης κάθισε και παρακολούθησε την εκλογή του από το πρώτο αριστερά έδρανο της πρώτης συστοιχίας των εδράνων που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δίπλα του είχε τον Γιάννη Μπαλάφα και τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά. Από νωρίς δεχόταν τα επινίκια συγχαρητήρια από όλους τους βουλευτές ανεξαιρέτως κόμματος. Μετά την εκλογή του, ανέβηκε στο προεδρείο και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε το Σώμα και ξεκίνησε την ομιλία του. Που θύμισε λίγο… Ζωή Κωνσταντοπούλου, όχι λόγω του περιεχομένου αλλά εξαιτίας της… διάρκειας.

Τον Νίκο Βούτση δεν ψήφισαν ο Πάνος Καμμένος, που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων κυβερνητικών υποχρεώσεων όπως ανέφερε σε επιστολή του αλλά η ψήφος του δεν έγινε δεκτή και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος απουσίασε αδικαιολογήτως και δεν αποκλείεται η απουσία του να συνδέεται με τα όσα ακούστηκαν τελευταία και τη μη πρότασή του για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Επίσης, απουσίασε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα παραλειπόμενα

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί της Κυριακής (04.10.2015), με τους βουλευτές να βρίσκουν στα έδρανά τους δυο ψηφοδέλτια: Το ένα ήταν λευκό και το δεύτερο έγραφε ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Πως κάποιοι κατάφεραν να ρίξουν άκυρο, κανείς δεν έχει καταλάβει…

Καθυστερημένοι προσήλθαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Αντίθετα από νωρίς στις θέσεις τους ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας. Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας αφού είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, και αυτή τη φορά από την είσοδο των κυβερνητικών εδράνων. Την ίδια στιγμή, κρατώντας ένα ποτήρι νερό, μπήκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από την εκ διαμέτρου απέναντι κεντρική είσοδο του βουλευτηρίου.

Άμαθος από τις διαδικασίες των μυστικών ονομαστικών ψηφοφοριών της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Προσπάθησε να βάλει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το όνομα του Νίκου Βούτση ανοικτό, χωρίς να το διπλώσει. Για να του πουν οι ψηφολέκτες πως πρέπει πρώτα να το διπλώσει για να χωρέσει….

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης «συγκρούσθηκαν» επί κάλπης… Όχι αυτή της προεδρικής εκλογής της ΝΔ αλλά της Βουλής για την ανάδειξη του νέου της Προέδρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προηγείται στον ονομαστικό κατάλογο της σύνθεσης της Βουλής, όταν εκφωνήθηκε από τους ψηφολέκτες καθυστέρησε να προσέλθει καθώς μιλούσε με δύο βουλευτίνες της ΝΔ. Αυτή η χρονοτριβή τον έφερε να συμπίπτει στην κάλπη μα την στιγμή έφτανε σε αυτή από άλλη πλευρά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πρώτος, πάντως, πρόλαβε και ψήφισε ο Κυριάκος. Να σημειώσουμε ότι οι δύο συνυποψήφιοι, εάν και «συγκρούστηκαν» δεν αντάλλαξαν ούτε χαιρετισμό. Αντίθετα ο Άδωνις αποχωρώντας είχε έντονους αστεϊσμούς με την πρώτη σειρά των εδράνων της ΝΔ στα οποία καθόταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης , τον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη.

Φυσικά, δεν έλειψαν ούτε και σήμερα οι εντυπωσιακές παρουσίες. Η “φωτιά στα κόκκινα” του Σαββάτου Κατερίνα Μάρκου, σήμερα επέλεξε ένα σικάτο λευκό ταγιέρ. Εντυπωσιακές στα… μαύρα ήταν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Έλενα Ράπτη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η συνάδελφός τους Άννα Καραμανλή προτίμησε ένα μαύρο μπλουζάκι και ένα χακί παντελόνι. Εντυπωσιακή και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέττα Καββαδία.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε