Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Αναβαθμίζονται τα δημόσια πανεπιστήμια – Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο, ««Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».

Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι «ενισχύεται και αναβαθμίζεται η ακαδημαϊκή έρευνα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συνδέοντας τα με την κοινωνία και την αγορά εργασίας» και η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι, «προχωρά σε μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση αγνοώντας, αδιαφορώντας και παραπληροφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, νομοθετώντας την ιδιωτικοποίηση τους».

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι φέτος αυξήθηκε η τακτική χρηματοδότηση κατά 14% όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί κατά 30%.

Παράλληλα, η κα Κεραμέως, επέμεινε ότι «αναβαθμίζονται σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή των μελών των ΔΕΠ, και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και αναδεικνύονται στην διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά».

Έμφαση, επίσης, έδωσε στα ελληνικά προγράμματα Erasmus, στη χορήγηση υποτροφιών που για πρώτη φορά όπως είπε, έχουν ενταχθεί και τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και στην υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των φοιτητών.

Η κα Κεραμέως επεσήμανε ακόμα ότι, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι για ένα σημείο διαφωνίας δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπρόταση.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, όσο και της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κ. Κεραμέως αντέτεινε ότι λύθηκαν πάνω από 30 καταλήψεις σε πανεπιστήμια με την εφαρμογή του και μάλιστα, όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη διαρκούσε 34 χρόνια η κατάληψη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Δεν μπορείς να βαφτίζεις «θερμή υποδοχή» μία εθνική διπλωματική ήττα
«Η Ελλάδα χρειάζεται λαό με φρόνημα, δηλαδή ενημερωμένο και ενωμένο λαό, ο οποίος στηρίζει ένα σχέδιο Εθνικής Κυριαρχίας και ηγεσία, που δεν φοβάται να υπερασπιστεί δημόσια, καθαρά και τεκμηριωμένα τα εθνικά μας δικαιώματα»'
Μαρία Καρυστιανού 27
Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό και σύσταση Γερουσίας προτείνουν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος και Νίκος Χριστοδουλάκης
Οι απόψεις των δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση με θέμα «Λειτουργικό Κράτος – Αποτελεσματική Διακυβέρνηση» του Ινστιτούτου InSocial αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Νίκος Χριστοδουλάκης
Η δεύτερη «ανάγνωση» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποφυγή κρίσεων και τα «αγκάθια» που παραμένουν
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η 6η σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας κατέδειξαν ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό και λειτουργικό επίπεδο
Μητσοτάκης και Ερντογάν 5