Πολιτική

Νικόλας Γιατρομανωλάκης για ΛΟΑΤΚΙ+: Η απόδοση δικαιωμάτων, προϋπόθεση ισονομίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ανάγκη να αποδοθούν στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα δικαιώματά τους εξέφρασε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «είναι προϋπόθεση για την ισονομία».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης συμμετείχε την Τρίτη (07.12.2021) στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού – ταυτότητας και έκφρασης φύλου.

Στην εισήγησή του ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Πολιτείας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και τη μισαλλοδοξίας, με αφετηρία το αξίωμα του ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η απόδοση στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα των δικαιωμάτων τους είναι προϋπόθεση για την ισονομία.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρία εργαλεία: την αύξηση της ορατότητας των διαφορετικών ταυτοτήτων των πολιτών μιας χώρας, τις θετικές πολιτικές και πιο συγκεκριμένα οριζόντιες στρατηγικές που αφορούν το σύνολο των Υπουργείων, καθώς και την αλλαγή νοοτροπίας και την κατάλυση στερεοτύπων, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος και μέσα από προγράμματα κατάρτισης των δημοσίων λειτουργών.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης – Ο πρώτος ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ+ Έλληνας υπουργός

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποία αναπτύσσει ένα πλέγμα δράσεων για όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του με αφορμή την τοποθέτηση του ίδιου σε κυβερνητική θέση, του πρώτου ανοικτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε τέτοιο αξίωμα, τόνισε πως η πολιτική ζωή της χώρας θα πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική και αντιπροσωπευτική, ώστε να αντανακλά την πραγματική Ελλάδα.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού στην προαγωγή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και τη συμπερίληψή τους στη δημόσια σφαίρα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε χαρακτηριστικά πως με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η ελευθερία της έκφρασης, της τέχνης και του λόγου είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτες αρχές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αναπτύσσοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τα εγκλήματα μίσους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνος Αλεξανδρής, ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, ο ηθοποιός και σεναριογράφος, κ. Γιώργος Καπουτζίδης, και o εφέτης Αθηνών, κ. Δημήτρης Κουλαξίζης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
26
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης
Δωρεά 160 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ – Μητσοτάκης: «Τέλος στην ιστορική ανορθογραφία των καταλήψεων»
Χρηματοδοτείται η ανακαίνιση πανεπιστημιακών υποδομών και φοιτητικών εστιών - «Ανατέλλει μια καινούργια μέρα για τα δημόσια πανεπιστήμια», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης, Σύσκεψη στο Μαξίμου
Μήνυμα Παππά προς τους αποχωρούντες: «Οι έδρες δεν είναι προσωπική περιουσία»
Ο βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών ζητεί οι ανεξαρτητοποιήσεις να συνοδεύονται από παραίτηση από τη Βουλή, χαρακτηρίζει «ανήθικη» τη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες λίγο πριν από μια αποχώρηση και προκρίνει συλλογική ηγεσία απέναντι στη μονοπρόσωπη λύση Πολάκη
Νίκος Παππάς