Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μία χίμαιρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η «συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί».

Παράλληλα ανέφερε οτι η « απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη» και πως οι «σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η ύπαρξη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Όμως πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας.

Απαιτείται συνέπεια λόγων και πράξεων ώστε η «συγκρατημένη νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» για την οποία έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να μην ξαναδιαψευστεί.

Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν μπορούν να καθορίζονται από το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα. Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη συνέχιση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχουν ήδη παγώσει λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Μόνη λύση μία ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα βασίζεται στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και θα διασφαλίζει τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο κυρώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια και των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Ολλανδίας που κατευθύνονταν στην Κύπρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν παρεμβολές στην επικοινωνία του αεροσκάφους από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα - Σηκώθηκαν και δυο τουρκικά F-16
Νίκος Δένδιας 14
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να γίνουν παρελθόν, θα φέρουμε την αναγκαία πολιτική αλλαγή
«Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να επιλέξει κόμματα με πρόγραμμα, που μπορούν να φέρουν την πραγματική αλλαγή στον τόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Αρκαλοχώρι
Ο Νίκος Ανδρουλάκης 12
Η ιστορία των διασπάσεων που σημάδεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Αλαβάνο και τον Συνασπισμό έως τον Τσίπρα και την ΕΛΑΣ
Οι πρωταγωνιστές, οι ιδεολογικές συγκρούσεις και οι προσωπικές ρήξεις που οδήγησαν από την «πρώτη φορά Αριστερά» στην κατακερματισμό του χώρου και στη δημιουργία του νέου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού
Κουβέλης, Αλαβάνος, Τσίπρας 15
Δημοσκοπήσεις: Τσίπρας και Καρυστιανού αναδιατάσσουν τον πολιτικό χάρτη ενόψει εκλογών – Νέοι συσχετισμοί στις «δεξαμενές» των ψηφοφόρων
Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφουν Metron Analysis, GPO, Opinion Poll, Pulse - Η ΝΔ διατηρεί την πρωτιά, η ΕΛΑΣ παγιώνεται στη 2η θέση, ενώ η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ασκεί σημαντική πίεση στο ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας / Μαρία Καρυστιανού 44