Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία για ανατολική Μεσόγειο και έκθεση Κομισιόν

Με ένα… μπαράζ επιθέσεων την Τρίτη, 19.10.2021, η Τουρκία αντέδρασε τόσο για την τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, όσο και για την έκθεση – κόλαφο της Κομισιόν στην οποία αναφερόταν πως η γειτονική χώρα θα «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στις απανωτές αυτές προκλήσεις –οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα με υπερπτήσεις στο Αιγαίο– απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Ομάν, λέγοντας αρχικά πως «ειλικρινά ορισμένα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά μέσα τουλάχιστον στο πλαίσιο των αρχών του δικαίου, της καλής γειτονίας, της συνεννόησης των εθνών και των χωρών».

Για να συνεχίσει ο Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνες συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκιο. Και το ίδιο κάνει και η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία και πέραν αυτών βεβαίως η Συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία και η Συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι συμφωνίες απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και την σταθερότητα, και για την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο – το έχω ξαναπεί – αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος. Υπό οποιαδήποτε άλλη έννοια είναι παντελώς ακατανόητες.

Και θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο το οποίο το υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός. Οι συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά άλλου κράτους και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των καταπονήσεων με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το διεθνές δίκαιο, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του δικαίου της θάλασσας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μέτρα στήριξης και φόβοι για την Ευρώπη: Τα επόμενα βήματα αν συνεχιστεί το ράλι ενέργειας
Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνίας με εθνικούς πόρους, μέτρα στοχευμένα, προσωρινού χαρακτήρα, αναμένοντας να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πετρέλαιο
Τέμπη: Νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης για την αίθουσα της δίκης, η αντιπολίτευση μιλά για εικόνα που εκθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την καταλληλότητα του χώρου στη Λάρισα, επικαλούμενη τον σχεδιασμό του βάσει της ανακριτικής διαδικασίας
Δίκη για Τέμπη, Λάρισα