Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Προωθούμε την υποψηφιότητα της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Βρίσκομαι και πάλι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταρχήν για να δω του πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα (και έχουν βάση το Λονδίνο) σε μια προσπάθεια αφενός μεν να προωθήσω την υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την επίσκεψη του στην βρετανική πρωτεύουσα.

«Και κατά δεύτερο», όπως είπε, «για να τους ενημερώσω για τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα». Σημείωσε δε, ότι το ίδιο θα κάνει και αύριο στην Ρώμη.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του «θα συναντηθεί με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών τον κ. Χάρις, καθώς ως γνωστόν η Λιζ Τρας είναι σε απομόνωση εξαιτίας του covid». Μεταξύ των θεμάτων «συζητήσεως με τον Minister of State, Χάρις», όπως είπε ο κ. Δένδιας, θα είναι και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου που υπογράψαμε με την Λιζ Τρας εδώ και λίγες εβδομάδες. Πώς θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και πώς θα μπορέσουμε από την εφαρμογή του να αποκομίσουμε τα περισσότερα τόσο εμείς, η ελληνική πλευρά, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που υπογράφτηκε μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των θέματα που συμπεριλαμβάνει η ατζέντα τους είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες με άξονα την εφαρμογή του «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο.

Τέλος, επανέλαβε ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης. Και η κάθε προσπάθεια επαφής με την βρετανική κυβέρνηση έχει για εμάς, την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια πολύ μεγάλη σημασία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Λονδίνο είναι η τρίτη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα την ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερη διπλωματική πηγή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε βίντεο Βρετανίδας που μιλάει για το ΕΣΥ – «Στην παιδιατρική φροντίδα η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα»
Η εμπειρία μιας μητέρας με τον άρρωστο γιο της άνοιξε ξανά τη συζήτηση για την ταχύτητα εξυπηρέτησης στο ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Η Βρετανίδα που μίλησε για το ΕΣΥ 6
Στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης: Εγώ ζήτησα από την Τζάκρη να παραιτηθεί – Το κόμμα κινείται στο φιλελεύθερο κέντρο
«Οι Δημοκράτες περνάνε σε μία νέα φάση, οριοθετώντας τον πολιτικό τους χώρο στο φιλελεύθερο κέντρο της εφαρμοσμένης πολιτικής με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του ανθρωπισμού»
Στέφανος Κασσελάκης και Θεοδώρα Τζάκρη 55
Κώστας Τσουκαλάς: «Η επταετία της ΝΔ είναι η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι όσο και να προσπαθεί ο πρωθυπουργός να «ωραιοποιήσει την κατάσταση και να «καμουφλάρει την αλαζονεία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η αλήθεια είναι αμείλικτη»
Κώστας Τσουκαλάς 10
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί της σύγκρουσης – Ο κυβερνητικός απολογισμός από το 2019
«Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, η Ελλάδα άλλαξε σε πολλά. Από την οικονομία και την απασχόληση μέχρι την ψηφιακή λειτουργία του κράτους, την υγεία, την παιδεία και την ενίσχυση της άμυνας»
Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμογή "PosoKanei" 173