Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Νίκος Δένδιας σε Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και απειλές 

Νίκος Δένδιας σε Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα και απειλές 

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λέγοντας «δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, δεν δεχόμαστε απειλές, η τακτική ότι πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νόμιμου ανταλλάγματος του άλλου έλαβε τέλος. Αυτά ισχύουν στο ακέραιο για την Κύπριο και το Κυπριακό. Η Τουρκία οφείλει να επανέλθει στη λύση των Ηνωμένων Εθνών».

Επισήμανε πως «η Τουρκία στην προσπάθεια της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της στην περιοχή, την Ευρώπη και τη Δύση θα βρίσκει μπροστά της όχι εμάς. Θα βρίσκει μπροστά της, τις ίδιες τις παρανομίες της».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως « η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία γείτονα παρία την θέλει εταίρο στην πρόοδο και την ευημερία» και πρόσθεσε «είναι νομίζω η ώρα για αλλαγή πορείας της Τουρκίας για να ζήσουν οι λαοί μας με ασφάλεια, ειρηνικά».

Κάλεσε σε «στοίχηση» όλες τις πολιτικές δυνάμεις «με κοινό παρανομαστή τη λογική, με ενότητα,  με ομοψυχία, γιατί  αυτά αποτελούν την ισχυρή εθνική μας ασπίδα».

Ο  Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού για την εξωτερική πολιτική επισήμανε ότι ζούμε σε ένα ρευστό περιβάλλον. Η Ελλάδα, είπε , διαβάσαμε έγκαιρα τις νέες συνθήκες και αναδιαμόρφωσε την εξωτερική της πολιτική και με την ενίσχυση την αμυντική της γραμμή. Ισχυροποιήσαμε την θέση μας με σύσφιξη σχέσεων με συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή απέναντι στον οθωμανικό επεκτατισμό.

Στα δυτικά Βαλκάνια συμβάλλουμε ώστε η περιοχή να υπερβεί το παρελθόν της. Να γίνει μέρος των αρχών και αξιών της ΕΕ Τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν καταστεί εμφανή. Στη βάση όμως της αρχής pacta sunt servanda συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την καλή τη πιστή εφαρμογή της. Μόνο με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε μπροστά στην περιοχή μας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την εθνική ενότητα ανέφερε πως «σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να γίνουμε. Η  ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ξεκίνησε να υπάρχει στη χώρα από τότε που εσείς είπατε ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία, αλλά και από τότε που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προεκλογικά χρησιμοποίησε ένα μείζον εθνικό θέμα για να ασκήσει την πιο ακραία  δημαγωγική και επιζήμια για τη χώρα πολιτική». Την ενότητα και ομοψυχία είπε ο κ. Ραγκούσης «θα την έχετε κ. Δένδια ακόμα και στην προεκλογική περίοδο γιατί δεν είμαστε σαν εσάς».​

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις