Τρίτη, 28 Μαΐ
23oC Αθήνα

Νίκος Φίλης: Διαφωνία με Τσίπρα για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Νίκος Φίλης: Διαφωνία με Τσίπρα για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά
Φωτογραφία Intime

Την έντονη διαφωνία του στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση εξέφρασε ο βουλευτής της Α Αθήνας, μέλος της «Ομπρέλας» και των «53», Νίκος Φίλης, μιλώντας στις εργασίες του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στον αριστερό προσανατολισμό του κόμματος του, διαφωνώντας με το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά.

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, για τον Αλέξη Τσίπρα «σας καλώ να μην διαβάζουμε λάθος τη συγκυρία. Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό» και πρόσθεσε ότι:

«Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;». 

Σχολιάζοντας μάλιστα τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικός και ανανεωτικός, ένα μεγάλο κόμμα αγώνων και διακυβέρνησης, ένα κόμμα ενεργών μελών και όχι ψηφιακών εγγραφών, πελατών βουλευτικών γραφείων ή ψηφοφόρων συνεδριακής χρήσης. Χωρίς δάνεια και υπερπηδήσεις σε άλλες πολιτικές παραδόσεις. Με εμπιστοσύνη στην πολιτική διαδρομή και προσφορά της Αριστεράς στον τόπο. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα. Για να είναι η δεύτερη φορά Αριστερά πολύ καλύτερη από την πρώτη».

Αναφερόμενος μάλιστα στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σκληρή αυτοκριτική για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, καθώς οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνο οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο κ. Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε παρά τις δεσμεύσεις μας. Μιλώ, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Απαντώντας, ακόμα, με έμμεσο τρόπο σε αυτά που είπε ο Πάυλος Πολάκης στο στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα την υγεία, ανέφερε:

«Θέλω να κάνω ξεχωριστή αναφορά στην πανδημία που με 70 νεκρούς την ημέρα θέλουν να μας πείσουν ότι έχει τελειώσει. Δώσαμε μεγάλη μάχη για τον εμβολιασμό, τις πατέντες, τη στήριξη του ΕΣΥ. Και θα ήμασταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας». 

Η Ομπρέλα αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από το συνέδριο ενώ όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει την εκλογή από την βάση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις