Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Νίκος Μπάμπαλος – Η επιβράβευση ενός δημάρχου με πραγματικό έργο

Νίκος Μπάμπαλος – Η επιβράβευση ενός δημάρχου με πραγματικό έργο

Σχεδόν οι μισοί Ηρακλειώτες πείστηκαν από το πρόγραμμα που κατέθεσε για την επόμενη τετραετία, ο νυν δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Το έργο του συγκεκριμένου δημάρχου, βασίζεται στα γερά θεμέλια που έβαλε στην πρώτη του θητεία και για αυτό το λόγο οι δημότες τον τίμησαν δίνοντάς του το 44,78% των ψήφων τους, έναντι του 16,78% που πήρε η παράταξη “Ηράκλειο Μαζί” του Γιώργου Παπαδημητρίου. 

Ο Νίκος Μπάμπαλος και οι συνεργάτες του, κατάφεραν, από το 2014 έως σήμερα, να κάνουν το Ηράκλειο Αττικής ένα δήμο αξιόπιστο, ισχυρό, που εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και αυτό αποτυπώθηκε στα αποτελεσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών.

“Επειδή η επιλογή της επόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ηρακλείου, θέλω όσοι μας ψήφισαν να ξαναθυμηθούν, αλλά και όσοι δε μας προτίμησαν να ρίξουν μια προσεκτική ματιά σε αυτά που προτείνουμε” δήλωσε ο ίδιος.

Γεμάτα ταμεία για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια

Στον απολογισμό της θητείας του συγκεκριμένου δημάρχου, πρωτεύουσα θέση κατέχει το ότι κατάφερε να έχει αποθεματικό ο δήμος, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 17 χρόνια.

Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, πλέον, δεν έχει οφειλές προς τρίτους, παρ’ ότι το 2014 τα ταμεία του ήταν άδεια και η ζημιά ξεπερνούσε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Ο Νίκος Μπάμπαλος κατάφερε να γεμίσει τα δημοτικά ταμεία, παίρνοντας χρήματα από τον ΗΣΑΠ, τον Προαστιακό ακόμα και την Αττική Οδό.

Από τον ΗΣΑΠ ο δήμος πήρε χρήματα για πρώτη φορά, αν και το τρένο περνάει εδώ και πενήντα χρόνια από το Ηράκλειο Αττικής. Αυτό που τόσα χρόνια δεν είχε σκεφτεί καμία δημοτική αρχή, έφερε στα ταμεία του δήμου, μέσα σε πέντε μήνες, περίπου 600.000 ευρώ.

Χρήματα στα ταμεία μπήκαν και από τον Προαστικό, που περνά από το Ηράκλειο από το 2004.

Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα με την Αττική Οδό, από την οποία ο δήμος διεκδίκησε πέντε εκατομμύρια ευρώ, αλλά έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Για να συζητηθούν οι προσφυγές, όμως, έπρεπε η Αττική Οδός να καταβάλει δύο εκατομμύρια ευρώ και ο δήμος διεκδικεί και τα υπόλοιπα.

Από τις ζημιές στο πλεόνασμα και από το πλεόνασμα στα έργα και στις μειώσεις των τελών

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του ελέγχου των ορκωτών λογιστών, η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 ζημιά δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου πραγματοποιήθηκαν βήμα – βήμα και με σωστό σχεδιασμό και είχαν ως αποτέλεσμα έως το τέλος του 2015 να αποπληρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και έως το τέλος του 2016 ο Δήμος να παράγει πλεονάσματα. Κλείνοντας το 2017, το δημοτικό ταμείο κατέγραψε 33 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και 22 εκατομμύρια ευρώ έξοδα, επομένως, αποθεματικό άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το αποθεματικό αυτό έγιναν σημαντικά έργα και, παράλληλα, μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη.

Στο δήμο, για πρώτη φορά, μετά από περίπου δεκαπέντε χρόνια, μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη για δυο συνεχόμενες χρονιές, το 2018 και το 2019. Το συνολικό ποσοστό μείωσης των δημοτικών τελών για τις κατοικίες ανέρχεται στο 27% και για τα καταστήματα στο 13%.

Μάλιστα, το 2020, για τρίτη χρονιά, ο συγκεκριμένος δήμος θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των δημοτικών τελών.

Χίλια ευρώ στα νεογέννητα του Ηρακλείου Αττικής από το 2019

Χάρη στο αποθεματικό του, ο δήμος απέκτησε τη δυνατότητα να βελτιώσει και να διευρύνει τις υπηρεσίες προς τους δημότες και να αναβαθμίσει το κοινωνικό του πρόγραμμα.

Μάλιστα, σύμφωνα, με ανακοίνωση του Νίκου Μπάμπαλου, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα δίνεται βοήθημα 1.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια που αποκτά παιδί και πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.

Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών στο Νέο Ηράκλειο

Πρωτοπόρος και στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης του ήδη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί στα παιδιά του Ηρακλείου Αττικής, ο δήμαρχος της πόλης.

Ένας νέος παιδικός σταθμός στο δήμο Νέου Ηρακλείου, που η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί άμεσα, θα αυξήσει στο εκατό τοις εκατό την απορρόφηση των παιδιών που θέλουν να φιλοξενηθούν στις συγκεκριμένες δομές, το νέο σχολικό έτος.

Η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την κατασκευή του 6ου δημοτικού παιδικού σταθμού, επί της λεωφόρου Πλαπούτα, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για επιλογή στις αιτήσεις των Ηρακλειωτών γονέων, που φέτος θα κατατεθούν τον Ιούνιο.

Με την προσθήκη του νέου παιδικού σταθμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί βρεφικά και νηπιακά τμήματα, θα μπορούν να καλυφθούν πλέον και όλα τα παιδιά των τροφείων, επιτρέποντας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής να υπερηφανεύεται ότι δεν θα αφήσει κανένα από παιδί εκτός των παιδικών του σταθμών.

Χαμηλότερα έως μηδενικά τα τροφεία

Από το 2015, η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου έχει μειώσει τα τροφεία κατά 20% για όλους, διατηρώντας μηδενική εισφορά για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Τα υπερσύγχρονα λεωφορεία – κόσμημα

Στο Ηράκλειο Αττικής υπάρχουν τέσσερα δημοτικά λεωφορεία, εκ των οποίων τα δυο ολοκαίνουρια και υπεσύγχρονα. Είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δ Διαθέτουν θέσεις για καθήμενους και όρθιους, καθώς και είσοδο και θέση για ΑΜΕΑ, ενώ έχουν και μεγάλο χώρο αποσκευών. Με αυτά τα λεωφορεία, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την πόλη και διασυνδεδεμένα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους τοπικούς σταθμούς μετεπιβίβασης των κεντρικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι δημότες μετακινούνται δωρεάν. Πρόσφατα, προστέθηκε και η γραμμή που πηγαίνει, δωρεάν, τους φοιτητές του Ηρακλείου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Σε χώρο πολιτισμού μετατρέπεται το ερειπωμένο εργοστάσιο

Ένα όραμα ετών γίνεται πράξη μετά από 17 χρόνια, στο Ηράκλειο Αττικής. Ένα παλιό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο πάρκο της οδού Πεύκων, μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού.

Ο δήμαρχος εξασφάλισε χρηματοδότηση 2,4 εκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και πρόκειται να αναστυλώσει το κτίριο, μετατρέποντάς στο σε πολιτιστικό κέντρο. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, όχι μόνο για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη την Αττική, με πλήθος ευεργετικές επιπτώσεις τόσο στην πολιτιστική δημιουργία, όσο και στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Σύμφωνα με το Νίκο Μπάμπαλο, η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει σε δυο μήνες και εκτιμμά ότι σε ενάμισι χρόνο θα είναι έτοιμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις