Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Σχεδιασμένη η αγορά Rafale και Belharra

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Σχεδιασμένη η αγορά Rafale και Belharra

Οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα με την Γαλλία «δεν ήρθαν από το πουθενά, δίχως σχεδιασμό», απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – Γαλλίας την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η απόφαση για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και για τις φρεγάτες Belharra, προέρχεται από σχεδιασμό και προγραμματισμό, ο οποίος έχει κατατεθεί και έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων 2020 – 2025 και το Εθνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών της τρέχουσας περιόδου.

Η Νέα Δομή Δυνάμεων

Σύμφωνα με τα παραπάνω, είπε ο ίδιος: «Η απαίτηση που έχει τεθεί από τα επιτελεία είναι για συνολικά 48 αεροσκάφη νέας γενιάς, από τα Rafale (που είναι 4++ γενιάς) έως και τα F-35 (που είναι πέμπτης γενιάς), καθώς επίσης και για συνολικά 12 -13 κύριες μονάδες κρούσης, δηλαδή φρεγάτες και ίσως κορβέτες». Βάσει των όσων ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι τότε πιθανό να προχωρήσει η συζήτηση στο μέλλον για προμήθεια stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, καθώς από τα συνολικά 48 αεροσκάφη που προβλέπονται, τα 24 είναι τα Rafale που έχουν ανακοινωθεί και άρα μένουν ισάριθμες «κενές θέσεις» που θα πρέπει να καλυφθούν. Σε αυτό, αξίζει να λάβουμε υπόψη και το νομοσχέδιο Μενέντεζ, για την πιθανή προμήθεια των F-35 στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε επίσης πως: «Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας, αποκτά νέα διάσταση, απογειώνεται, χάρη στην συναντίληψη που έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν για τα γεωπολιτικά ζητήματα, το ρόλο της ΕΕ στις ευρύτερες εξελίξεις αλλά και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την ασφάλεια των δύο χωρών έναντι απειλών. Αυτή η συναντίληψη και η χημεία που έχουν οι δύο ηγέτες, οδήγησαν στην υπογραφή της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, με την οποία η Ελλάδα αποκτά στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης».

Η ρήτρα αμυντικής συνδρομής

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ρήτρα αμυντικής συνδρομής, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί απειλή. «Σήμερα θα έπρεπε να επιχαίρουμε και όχι να μεμψιμοιρούμε, να στηρίζουμε όλοι αυτή τη συμφωνία και όχι να αντιπολιτευόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία προβλέπει ρήτρα πολιτικής και διπλωματικής υφής», τόνισε και συνέχισε αναφορικά για τις Belharra και τα Rafale:

«Η αγορά τους εντάσσεται σε ένα σχέδιο κοστολογημένο, προτεραιοποιημένο στις ανάγκες της χώρας. Το Πολεμικό Ναυτικό εργάστηκε πολύ σκληρά για να αξιολογήσει τις προτάσεις που έτειναν βελτιούμενες συνεχώς και αντανακλούσαν την κεντρική οδηγία του πρωθυπουργού. Προσπαθήσατε να εκτρέψετε την συζήτηση για τη συμφωνία, σε μία συζήτηση αμιγώς για τα εξοπλιστικά. Το λέω ευθέως: Δεν ήταν αγώνας εξοπλιστικών. Ήταν αγώνας δρόμου για να καλύψουμε τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στις Ένοπλες δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστήριξε ότι μέσα από τη συμφωνία, «υπάρχουν εναλλακτικές» για την εμπλοκή και συνδρομή και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην εκτέλεση της σύμβασης. «Είναι λάθος να διακατεχόμαστε από εχθρότητα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Θα κάνετε μεγάλο λάθος αν καταψηφίσετε μία συμφωνία που αφορά εθνικά ζητήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει εκνευρισμός στη χώρα. Ας αφήσουμε τους άλλους εκτός της χώρας να εκνευρίζονται και δείξτε ότι η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: onalert.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις