Κυριακή, 5 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νίκος Χαρδαλιάς: Πώς έφτασε να διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής – Το παρασκήνιο για το χρίσμα της ΝΔ

Νίκος Χαρδαλιάς: Πώς έφτασε να διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής – Το παρασκήνιο για το χρίσμα της ΝΔ

Τη μάχη για την Περιφέρεια της Αττικής σε δύο και πλέον μήνες ετοιμάζεται να δώσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Αύριο, Δευτέρα (31.07.23) εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά του, αφότου ο ίδιος πήρε το «γαλάζιο» χρίσμα.

Την Τρίτη (01.08.23) δε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιστρέφει από τη Λευκωσία. Οι δυο τους, εξάλλου, είχαν συνομιλήσει και τηλεφωνικά για τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στην κούρσα για το «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από το μεγάλο «φάουλ» του Γιώργου Πατούλη με το ζεϊμπέκικο.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Χαρδαλιάς πέρασε την Κυριακή (30.07.23) την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επιστρέφοντας από τα στρατόπεδα, όπου έκανε έκτακτες επιθεωρήσεις για τα συστήματα πυρασφάλειας, είχε συνάντηση στην Ηρώδου Αττικού με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.

Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη έφερε το ντόμινο εξελίξεων

Όλα ξεκίνησαν στη «σκιά» των βίντεο που κατέγραφαν τον Γιώργο Πατούλη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση στο Ζάππειο εν μέσω πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον χαμό των δύο πιλότων του μοιραίου Canadair, που κατέπεσε στην Κάρυστο, ενώ επιχειρούσε στο «μέτωπο» της φωτιάς. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, την ώρα που η χώρα πάλευε με την πύρινη λαίλαπα.

Όπως λένε οι πληροφορίες, το μεγάλο αυτό «φάουλ» ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για την απόσυρση της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας από το πρόσωπο του κ. Πατούλη. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στο Μαξίμου υπήρχε διάχυτη δυσαρέσκεια για μία σειρά από αστοχίες του νυν περιφερειάρχη Αττικής αναφορικά με τη διαχείριση δύσκολων περιστατικών, όπως οι πυρκαγιές αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα με τα χιόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, στο «τραπέζι» έπεσαν ονόματα αντικατάστασής του στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτά και του Νίκου Χαρδαλιά, καθώς και του Γιώργου Παπανικολάου, δημάρχου Γλυφάδας και του Ανδρέα Παχατουρίδη, δημάρχου Περιστερίου.

Η προσέγγιση του δεύτερου ήταν άμεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανικολάου συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη για να συζητηθεί το ενδεχόμενο της καθόδου του ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ωστόσο ο ίδιος μόλις σήμερα το μεσημέρι, ξεκαθάρισε πως δεν θα κατέβει στην «κούρσα» αυτή, αλλά και πάλι σε αυτή της Γλυφάδας.

Παράλληλα, οι δίαυλοι επικοινωνίας του Μαξίμου ήταν ανοιχτοί και με τον κ. Χαρδαλιά, ενώ ο μακροβιότερος δήμαρχος, κ. Παχατουρίδης, είχε βγει επίσης από το «κάδρο».

Αναζητούσαν πρόσωπο με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανταποκρινόταν στα «γαλάζια» κριτήρια. Η ΝΔ αναζητούσε ένα πρόσωπο με πολυετή εμπειρία και περγαμηνές στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος είχε διατελέσει δήμαρχος Βύρωνα για πολλά χρόνια, ενώ στη συνέχεια λαμβάνοντας κρίσιμα χαρτοφυλάκια επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήρθε αντιμέτωπος τόσο με τα «μέτωπα» της φωτιάς όσο και με του κορονοϊού. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς στις 19 Ιουλίου του 2019 διορίστηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στις 15 Μαρτίου 2020 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Ανέλαβε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού και στη συνέχεια ανέλαβε τον συντονισμό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021.  Κατόπιν ανασχηματισμού της κυβέρνησης την 31η Αυγούστου 2021, ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Θα κατέβει ανεξάρτητος;

Στο μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Πατούλης ενδεχομένως να δώσει εκ νέου τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, ως ανεξάρτητος πλέον. Μένει να φανεί. Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει νεότερη αντίδραση από το περιβάλλον του, πέρα από εκείνη των κύκλων του, που τόνιζαν «να μην κινδυνεύσουν όσα επιτεύχθηκαν κατά την τετραετία στην Περιφέρεια». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις