Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Νόμος Κατσέλη: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις κυβέρνησης με δανειστές και αγορές

Νόμος Κατσέλη: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις κυβέρνησης με δανειστές και αγορές

Ως μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ερμηνεύεται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει πως δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι η περίμετρος του νόμου είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να περιοριστεί. Ωστόσο η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δώσει την εντύπωση σε προεκλογική περίοδο, ότι υποχωρεί και αυτό διότι αυτό θα καταρρίψει τον μύθο που θέλει να καλλιεργήσει ότι τα μνημόνια ανήκουν στο παρελθόν και στο εξής η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που διαφεντεύει την μοίρα της χώρας.

Όμως στην περίπτωση που καταθέσει, αν τελικά το καταθέσει, ένα σχέδιο που είναι κοντά στην αρχική version που νόμου, γίνεται κατανοητό ότι κόβεται κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τους δανειστές. Σίγουρα το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, στην παρούσα χρονική στιγμή με ορίζοντα εκλογών το Φθινόπωρο. Κάποιοι λένε ότι πιθανό να είχε αξία μία μονομερής ενέργειας, εάν και εφόσον ο χρόνος των εκλογών ήταν μέσα στην Άνοιξη.

Το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, είναι σαφές και απλό, ότι η χώρα υπαναχωρεί από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Και αυτό διότι οι δανειστές αντιλαμβάνονται ως κομβική μεταρρύθμιση να περιοριστεί δραστικά η προστασία για τους κακοπληρωτές και έτσι να σταλεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η περίοδος προστασίας για όλους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Κατά συνέπεια οι δρόμοι της κυβέρνησης είναι δύο. Ο ένας λέει ρήξη με ότι αυτό σημαίνει, για τις σχέσεις με τους δανειστές, τις αγορές και τους εταίρους. Οι συνέπειες ενδεχομένως εμφανιστούν αμέσως στις αγορές ομολόγων και μετοχών, που αυτή την στιγμή δείχνουν να έχουν μπει σε ράγες επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο άλλος δρόμος λέει να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος της επικοινωνίας με τους δανειστές. Δηλαδή ή να κατατεθεί ένα σχέδιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι δανειστές ή να μην κατατεθεί τίποτε μέχρι την οριστική συμφωνία.

Ποιον θα ακολουθήσει θα φανεί τις επόμενες ώρες και κομβικό ρόλο θα παίξει ο δίαυλος επικοινωνίας που έχει ανοίξει τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις