Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Novartis: Έγγραφο ντοκουμέντο φέρνει τα πάνω – κάτω στην πολύκροτη υπόθεση! video

Novartis: Έγγραφο ντοκουμέντο φέρνει τα πάνω – κάτω στην πολύκροτη υπόθεση! video
Intime News (αρχείο)

Αποκάλυψη – “βόμβα” για την υπόθεση Novartis φέρνει στο φως η “Καθημερινή της Κυριακής”.
Πρόκειται για έγγραφο – ντοκουμέντο της Ελένης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ενδέχεται να έχει αποκρύψει ιδιαιτέρως κρίσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα, αμφισβητείται πλέον ευθέως η νομιμότητα των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων κατά πολιτικών προσώπων.
Αντιθέτως, από τις νέες εξελίξεις φαίνεται να ενισχύονται οι ενδείξεις περί σκευωρίας που διερευνά ήδη η Προανακριτική.

Αποκάλυψη – “βόμβα” για την υπόθεση Novartis φέρνει στο φως η “Καθημερινή της Κυριακής”. Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς γνώριζε πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είναι τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφη”, η Ελένη Τουλουπάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, πως ο μάρτυρας είναι ακριβώς ο ίδιος που κατέθεσε στις ΗΠΑ.

“Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποία εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιον μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ‘Μάξιμος Σαράφης'”, αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη στο έγγραφο.

Δείτε το έγγραφο – ντοκουμέντο από την “Καθημερινή της Κυριακής”:

Novartis: Δικαιωμένος δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος

“To έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Ήταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Άρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Άρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα”, είπε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η δικονομική αστοχία είναι τεράστια, καθώς η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων ενεπλάκησαν 10 πολιτικά πρόσωπα, προσδοκούσαν οικονομικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και οι καταθέσεις τους είναι άκυρες.

“Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν μου επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες “είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα”, ανέφερε στο έγγραφο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Με τη νομιμότητα των καταθέσεων πλέον να ελέγχεται, τραντάζεται συθέμελα η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς, ενώ αντίθετα ενισχύονται τα στοιχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά ενδείξεις περί σκευωρίας.

Παρακολουθείστε τις εξελίξεις στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ:

“Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς”, σημειώνει στο έγγραφο η Ελένη Τουλουπάκη.

Σε ό,τι αφορά στην προστατευόμενη μάρτυρα “Κελέση”, η εισαγγελέας δεν αναφέρει ρητά πως είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, παραθέτει πολλά στοιχεία για το πρόσωπό της, όπως το email που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Novartis και περιγράφει με λεπτομέρειες τον ρόλο της.

“Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται με σοβαρά με Υπουργεία και αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Αν ναι, θα προκρίνετε μία προαγωγή;”, ανέφερε email υπαλλήλων της Novartis προς την ελληνική Novartis με ημερομηνία 13 Απριλίου 2013.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αλλά και για το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις