Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Novartis: Επιστολή προστασίας των μαρτύρων στις ΗΠΑ!

Novartis
Intimenews (αρχείο)

Επιστολή του δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis, έφτασε στον Άρειο Πάγο.

Με την επιστολή ζητείται η απόσυρση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών στις αμερικανικές για την παράδοση των στοιχείων ταυτότητας των συγκεκριμένων προσώπων, με την αιτιολογία ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis.

Την αναστολή του αιτήματος δικαστικής συνδρομής ζητάει δικηγορική εταιρία στις ΗΠΑ, η οποία μαζί τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τους τρεις Έλληνες μάρτυρες / καταγγέλλοντες.

Την επιστολή – αίτημα υπογράφει ο δικηγόρος Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρίας “KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP”.

Η επιστολή απευθύνεται στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς.

Click4more: Novartis: Έγγραφο ντοκουμέντο φέρνει τα πάνω – κάτω στην πολύκροτη υπόθεση! video

“Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων”, αναφέρει στο τέλος της επιστολής του ο κ. Στηβ Κον, επισημαίνοντας ότι αυτή η επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Novartis: Τι λέει η επιστολή

Στην εξασέλιδη επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο δικηγόρος αναφέρει:

“Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σ.σ. νόμου για διαφθορά).

Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία”.

Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί αυτούς τους μάρτυρες στις ΗΠΑ και δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα. “Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ”, εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Στηβ Κον.

Την ίδια στιγμή, ζητείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να διενεργηθεί έρευνα για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις