Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ντ’ Αρτανιάν ο Τσακαλώτος κατά τον Μοσκοβισί! – Παράθυρο για μη μείωση των συντάξεων

Ντ’ Αρτανιάν ο Τσακαλώτος κατά τον Μοσκοβισί! – Παράθυρο για μη μείωση των συντάξεων

Φόρο τιμής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απέδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών. Άφησε επίσης παράθυρο με τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019.

«Όπως ξέρετε είμαι Γάλλος. Ο Αλέξανδρος Δουμάς έγραψε τους τρεις Σωματοφύλακες και είναι τέσσερις. Πρέπει να πω λοιπόν μία τελευταία λέξη για τον Ευκλείδη. Ξέρω ότι ο Ευκλείδης δεν συμπαθεί τα συγχαρητήρια – ούτε εγώ συμπαθώ ιδιαίτερα τους πανηγυρισμούς, αλλά οφείλω να πω ότι του χρωστάμε έναν προσωπικό φόρο τιμής» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι «αυτά τα τρία χρόνια κέρδισε σιγά- σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, προλογίζοντας τον κ. Μοσκοβισί, τον ευχαρίστησε για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Για το θέμα της μείωσης των συντάξεων ο Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες». Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μοσκοβισί και στις ερωτήσεις αφ’ ενός για το εάν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και αφ’ ετέρου εάν μπορεί να διατεθεί το 2019 ως φοροελαφρύνσεις το ποσό των 700- 750 εκατ. ευρώ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ πλεονασμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας. Ενώ, για τη δεύτερη ερώτηση είπε ότι «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους», προαναγγέλλοντας την επάνοδό του για 11η φορά στην Ελλάδα (η σημερινή ήταν η 10η επίσκεψη σε 6 χρόνια) στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

«Είναι μια νέα σελίδα για την Ελλάδα» μετά τη «στιβαρή συμφωνία» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα», δήλωσε επίσης. Οι θεσμοί θα είναι εδώ, πρόσθεσε, αλλά οι διαδικασίες θα είναι τελείως διαφορετικές (σ.σ. σε σχέση με το πρόγραμμα) και η παρακολούθηση θα αφορά στο ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει. Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα και οι συζητήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών θα είναι όπως και με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες, λέγοντας ότι «οι Έλληνες έχουν περάσει πολλά και πολλοί υποφέρουν ακόμα, υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο των νέων στο εξωτερικό. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό μέλλον για την Ελλάδα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις