Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο ενδεχόμενο πρόκλησης από την Τουρκία, αλλά και στα όσα ακούγονται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.06.2022) στον ΣΚΑΪ. 

Στην περίπτωση που, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προκληθεί από την Τουρκία για τα νησιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών – προσέρχεται πλήρως θωρακισμένος. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στο «οπλοστάσιο» του πάρα πολλά και σταθερά επιχειρήματα, από τα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο όπως ισχύει σήμερα.

Για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είπε πως «δεν υπήρχε μεγαλύτερη χάρη από αυτή που μας έκανε ο Τσαβούσογλου, κάνοντας μια δήλωση ότι ”τα σύνορα της Τουρκίας δεν περιορίζονται”». 

Χαρακτήρισε μάλιστα «γελοίο» τον παραλληλισμό που επιχείρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Βουκουρέστι για να δικαιολογήσει το «μπλόκο» της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία. «Μέχρι την τελευταία στιγμή, εμείς πήγαμε στο Βουκουρέστι με έξι χώρες οι οποίες θέτανε το ίδιο θέμα με εμάς. Δηλαδή δεν έβαλε η Ελλάδα βέτο. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είχε 6 χώρες», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας μάλιστα ότι την απόφαση του Βουκουρεστίου την ψήφισαν και την ψήφιζαν και οι Τούρκοι.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη επίσημη θέση του για το ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας. «Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα, πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να πει ξεκάθαρα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αρνητικό στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Φινλανδία και τη Σουηδία, δηλαδή ταυτίζεται με την ρωσική και την τουρκική θέση;», τόνισε. Σχολιάζοντας μάλιστα την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα, σημείωσε ότι μπορεί να πρόκειται και για μια «προσωπική μπαρούφα» του, καθώς «κάποιες φορές του ξεφεύγουν κάποια πράγματα». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο 

Σχετικά με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα ακούγονται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Και αυτό, γιατί – σύμφωνα με τα όσα δήλωσε – ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με τεράστια αμυντική θωράκιση.

«Ο Ερντογάν δεν έχει στείλει ποτέ τον τουρκικό στρατό ο οποίος πολεμάει, αλλά πολεμάει στη Συρία στη Λιβύη, σε χώρες όχι οργανωμένες», είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα
Αντώνης Σαμαράς για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Μια ακόμη διεθνής πειρατεία από την Άγκυρα, αυτά είναι τα κατά φαντασία «ήρεμα νερά»
«Τι ακριβώς κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Δεν βλέπουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;» διερωτάται στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς 126
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 5
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τα θαλάσσια πάρκα σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο: Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα
Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Φρεγάτα 100