Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ντόρα Μπακογιάννη για ελληνοτουρκικά: Είναι ώρα επιθετικής διπλωματίας

Ντόρα Μπακογιάννη για ελληνοτουρκικά: Είναι ώρα επιθετικής διπλωματίας

Πρόθεση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα «είδε» η Ντόρα Μπακογιάννη πίσω από την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Και εκτίμησε ότι φέτος το καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά δεν θα είναι όπως το περσινό.

Εξέφρασε δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, την προσωπική της άποψη πως είναι η ώρα της επιθετικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά. «Επιτρέψτε μου είναι τελείως προσωπική μου άποψη, είναι η ώρα της επιθετικής διπλωματίας για εμάς. Διότι εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στην καλύτερη φάση μας διπλωματικά. Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα η άλλη μεριά έχει τεράστια προβλήματα», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Εξήγησε ότι η Άγκυρα έπαιξε με τη λάθος πλευρά στο θέμα της κρίσης μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς και βρέθηκε εντελώς χαμένη, ενώ αντίθετα η Αίγυπτος κατάφερε να πετύχει κατάπαυση πυρός. Η Ελλάδα έχοντας εξαιρετικές επαφές με όλους τους «παίκτες» στην περιοχή αλλά έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά και τον ρόλο της εντός ΕΕ και με τις ΗΠΑ, έχει τη δυνατότητα να παίξει σε ένα ανώτερο επίπεδο διπλωματίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.

«Το ξέρουν πάρα πολύ καλά οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι δεν κάνουν λάθος αναλύσεις. Ξέρουν πάρα πολύ καλά σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτοί αυτή τη στιγμή και σε ποια βρισκόμαστε εμείς. Αν διαβάσετε τον τουρκικό Τύπο τα λένε αυτά ανοιχτά: “έχουμε να κάνουμε με μια αναβαθμισμένη Ελλάδα. Πρέπει να το συνυπολογίσουμε”», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά την πρώην υπουργό, η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σύνολο των θέσεών της και ειδικά για τη Θράκη έγινε σαφές ότι «δεν συνδιοικούμε». «Στη Θράκη υπάρχει μια συστηματικά θετική διακριτή μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ ούτε οι Ρομά, ούτε οι Πομάκοι αποδέχονται ότι είναι τουρκογενείς όπως θέλει να τους παρουσιάσει ο Τσαβούσογλου».

 

Τόνισε ότι δεν βοηθά τη διπλωματία το κλίμα έντασης στον Τύπο αλλά και μεταξύ των λαών και πως στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δώσει μήνυμα αποφασιστικότητας και σιγουριάς και από την άλλη μήνυμα βούλησης για εξεύρεση λύσης με την Τουρκία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις