Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ντζούρας σε Ειδικό Δικαστήριο: Δεν δέχθηκα παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis από Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Άρειος Πάγος

Με την κατάθεση του πρώην επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του, Στέλιο Μανώλη, χειρίστηκε την υπόθεση της Novartis, συνεχίστηκε σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για 18η συνεδρίαση.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας τόνισε πως ουδέποτε δέχθηκε παρεμβάσεις για την υπόθεση της Novartis και ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη του παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Ελένη Τουλουπάκη.

«Λόγω του κλειστού μου χαρακτήρα δεν είχα καμία επαφή με τον κ. Παπαγγελόπουλο όταν ήταν προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας» κατέθεσε ο κ. Ντζούρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. 

«Υπήρχαν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων από την στιγμή που αναλάβαμε την υπόθεση αλλά όχι για αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή. Υπήρχαν δύο έγγραφα αμερικανικών αρχών με ρήτρα απαγόρευσης περαιτέρω μεταφοράς της πληροφορίας που κατά τη γνώμη μου δεν μπορούσαν να διαβιβαστούν στη Βουλή» τόνισε ο κ. Ντζούρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλικής Ηλιοπούλου. 

Πρόεδρος: Με βάση στοιχεία που παραλάβατε θα μπορούσε η δικογραφία να διαβιβαστεί Βουλή;

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: Πότε είχατε στοιχεία για να στείλετε στη Βουλή; 

Μάρτυρας: Τον Νοέμβριο 2017 που άρχισαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. 

Οι αναφορές 

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναφέρθηκε στην κατάθεση του στις αναφορές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη μη αμελλητί διαβίβαση των οποίων στη Βουλή, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, σε βαθμό κακουργήματος, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

«Τις αναφορές ως έγγραφα τις φυλλομέτρησα όταν πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μάλλον Μάιο του 2017. Δεν εντόπισα το φερόμενο ως καταγγελτικό περιεχόμενο σε βάρος πολιτικού προσώπου. 

Όταν τις φυλλομέτρησα τις θεώρησα ως αμυντικά κείμενα. Υπογράφονταν από πρόσωπο που είχε διατελέσει υπουργός υγείας την περίοδο που καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Δεν κατήγγειλαν συγκεκριμένο πρόσωπο και συγκεκριμένη πράξη» τόνισε ο κ. Ντζούρας

Πρόεδρος: Πότε έλαβε γνώση η κυρία Τουλουπάκη αυτών των αναφορών;

Μάρτυρας: Από εμένα έλαβε γνώση. Μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, πριν πάει η δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή όταν της είπα ότι πρέπει να πάει δικογραφία και για αυτό το πολιτικό πρόσωπο.Στη δική μου κρίση προέκυπτε κάτι οργανωμένο υπέρ αυτής της εταιρίας. Ότι υπήρχε μία μεθόδευση διαχρονικά από πρόσωπα που κινούνταν στο χώρο του φαρμάκου. Η άποψη μου για διαβίβαση δικογραφίας για συγκεκριμένο πρόσωπο στη Βουλή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων, συναξιολογούνενο των αναφορών και των καταθέσεων προέκυπταν ελάχιστες ενδείξεις για τη διαβίβαση στη Βουλή για το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο Αθανασίου

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί κάποια παρέμβαση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ούτε στον τότε οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ανέφερε πως μία φορά είχε ρωτηθεί από τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου εάν το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου περιλαμβανόταν στις λίστες εμβασμάτων κλπ. «Όταν με ρώτησε κοίταξα και του λέω αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάτι. Σαν προϊστάμενος δεν είναι περίεργο να ρωτήσει. Θα μπορούσε να υπάρχει δικογραφία. Είχαμε ευχέρεια και εμείς να ανοίγουμε δικογραφίες» τόνισε ο κ. Ντζούρας.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 με την κατάθεση του Στέλιου Μανώλη, πρώην επίκουρου εισαγγελέα διαφθοράς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις