Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δει τους αρτοποιούς «στην έδρα τους»: μέσα σε φούρνο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δει τους αρτοποιούς «στην έδρα τους»: μέσα σε φούρνο

Μέσα σε ένα φούρνο επέλεξε να συναντηθεί σήμερα (19.10.2022) το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνοντας τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κλάδων που έχουν αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης θα μιλήσει αναλυτικά για όλες τις πτυχές του θέματος.

Πριν από μερικές μέρες άλλωστε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, είχε περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Όπως είχε αναφέρει, από την αρχή του 2022 έχει χαθεί περί το μισό δισ. ευρώ από τον τζίρο των φούρνων και ήδη 204 αρτοποιεία έχουν κλείσει οριστικά, ενώ αυτή την περίοδο περίπου το 15% των αρτοποιών (2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές.

Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, εφέτος τον Οκτώβριο πληρώνει 6.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μούσιος, ανέφερε ακόμα ότι υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, «αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι». Συμπλήρωσε  μάλιστα ότι έχουν γίνει για το θέμα παραστάσεις και υπομνήματα.

«Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες…

Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει», ανέφερε ο κ. Μούσιος, ενώ συμπλήρωσε ότι θεαματικές είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών, ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της Έκθεσης Agrotica, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Όπως λένε εκπρόσωποι των αγροτών οι τιμές και η έλλειψη λιπασμάτων, το κόστος των αγροτικών εφοδίων και του πετρελαίου, που καθημερινά ακριβαίνουν, δεν επιτρέπουν κανέναν προγραμματισμό.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόγνωση. Από τη μια έχουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής κι από την άλλη είμαστε στο έλεος των εμπόρων που έχουν παγιώσει τις τιμές χονδρικής αγοράς. Πρέπει να πουλάμε τα προϊόντα με ζημιά ή για πενταροδεκάρες», λένε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις