Πολιτική

Ο Δένδιας διαψεύδει τον Κουτσούμπα για τα drones στη Σούδα: Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην αποστολή φρεγατών και αεροσκαφών στη Μεγαλόνησο, στη συμμετοχή της «Κίμων», στις εκτιμήσεις για τη Σούδα και τις τουρκικές αντιδράσεις

Τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την απόφαση της κυβέρνησης να συνδράμει στη θωράκιση της Κύπρου σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η παρουσία ελληνικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο έχει ως αποστολή «να προστατεύσει συνολικά τον νόμιμο πληθυσμό» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα θεωρώ ότι είναι προστατευμένη από ενδεχόμενα χτυπήματα από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Τα ιρανικά όπλα οριακά μπορούν να φτάσουν στα ελληνικά εδάφη, ωστόσο, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να μην κινδυνέψουμε», είπε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον Alpha. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επίσης διέψευσε τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι: «Δύο από τα τέσσερα drones που αναχαιτίστηκαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου φέρονται να είχαν κατεύθυνση προς τη βάση της Σούδας στην Κρήτη».  «Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση. Θεωρώ ότι θα την είχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.  

«Νομίζω ότι η Κύπρος είναι ασφαλής. Η παρουσία των τεσσάρων F-16 και των δύο φρεγατών μας, μπορούν να παράσχουν εξαιρετική ασφάλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φρεγάτα τύπου Belharra «Κίμων», η οποία πραγματοποιεί το πρώτο της ταξίδι και έχει σταλεί στην Κύπρο εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. «Ξέρουν πολύ καλά το πλοίο τους», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας για το πλήρωμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το πλοίο δεν έχει ενταχθεί πλήρως σε επιχειρησιακές συνθήκες και ότι η ένταξη ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Αν επιχειρήσει με το στόλο θα έχει δυσκολία επικοινωνίας. Αλλά σε έκτακτες συνθήκες μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα. Το πλοίο ως μονάδα όμως είναι απολύτως έτοιμο» σημείωσε. 

 

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αντιδράσεις της Άγκυρας στην ελληνική παρουσία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «στην Κύπρο ξεκαθάρισα ότι η παρουσία των ελληνικών αεροπλάνων και των πλοίων είναι για να προστατεύει το σύνολο του πληθυσμού». «Η Τουρκία καταλαβαίνει την ανάγκη που έχει η Ελλάδα να υπερασπίσει το έδαφός της» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας ότι «προσφέρουμε συνολική υπηρεσία και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

«Από πλευράς μου δεν υπήρξε επαφή με τους Τούρκους δεν ξέρω αν μίλησε το υπουργείο Εξωτερικών», πρόσθεσε και σε ερώτημα για τα τουρκικά ΜΜΕ που ζητούν από την Άγκυρα να στείλει και εκείνη δυνάμεις ο υπουργός Άμυνας απάντησε: «Από ποιον να προστατεύσει η Τουρκία. Η Χεζμπολάχ είναι κοντά στην Τουρκία, άρα από ποιον να προστατεύσει. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να τις πάρει πίσω (σ.σ. δυνάμεις)».

Σε ερώτηση για την ελληνική στρατιωτική παρουσία εκτός συνόρων, ο υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται με τη φρεγάτα “Ύδρα” έξω από το Τζιμπουτί με αποστολή να προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα», ενώ απαρίθμησε και άλλες αναπτύξεις δυνάμεων. Όπως είπε, η χώρα διατηρεί παρουσία σε «δύο σημεία στην Κύπρο (από αέρος και θαλάσσης)», «δύο στη Λιβύη» και «μία στο Κόσοβο».

Στο ίδιο πλαίσιο, του τέθηκε υποθετικό σενάριο για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη –για παράδειγμα στα Στενά του Ορμούζ– εφόσον συγκροτηθεί. Ο Νίκος Δένδιας δεν απέκλεισε κατ’ αρχήν μια ελληνική συμμετοχή, σχολιάζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο, κατά την εκτίμησή του, «είναι πολύ μακριά», σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν πρόκειται «να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού».

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στη θητεία και στη στρατιωτική εκπαίδευση, ο υπουργός σημείωσε ότι «ζούμε σε καιρούς επανάστασης» και ότι «πρέπει να ετοιμάσουμε το προσωπικό μας», παραπέμποντας στην ανάγκη προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες απαιτήσεις του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Αχ. Καραμανλής για άρση ασυλίας: «Απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται, κρίνομαι γιατί φέρω συγκεκριμένο επώνυμο»
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν τέλεσε «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη» και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές
Κώστας Αχ. Καραμανλής
7
Ενοίκια, καύσιμα, επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ρύθμιση οφειλών: Τα 8 μέτρα στήριξης μετά το πλεόνασμα
«Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να διαταράξουμε την οικονομική ισορροπία που με τόσο κόπο κατακτήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Επιβεβαίωση newsit.gr για τη ρύθμιση οφειλών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 259
Μέτρα στήριξης ανακοινώνει στις 12.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ρυθμίσεις οφειλών - «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένα μέτρο έκπληξη
Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ - Αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr
Κυριάκος Μητσοτάκης 117