Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Γ. Σταθάκης στηρίζει την εξαγορά της EDS από την ΔΕΗ

Ο  Γ. Σταθάκης στηρίζει την εξαγορά της EDS από την ΔΕΗ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξαγορά της σκοπιανής EDS από την ΔΕΗ.

Ο Γιώργος Σταθάκης σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή χαρακτηρίζει «απολύτως θεμιτή την  εξαγορά της EDS» υποστηρίζοντας πως «έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ» και επιτίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως ανακινούν το θέμα «στην προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα».

Απαντώντας γραπτώς στην ερώτηση που του κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός  επικαλείται ότι «η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και  στις επενδυτικές  της  επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Ακόμη, η εν λόγω αγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας».

Ο Γιώργος Σταθάκης όμως δείχνει να στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση της ΔΕΗ λέγοντας πως η εταιρεία «εξετάζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή» και τονίζει ότι τέτοιες τοποθετήσεις επιχείρησε να κάνει  και στο παρελθόν όπως το 2017 που έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης.

Ο υπουργός Ενέργειας παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να κάνει τέτοιες επενδυτικές επιλογές σε μονάδες ενέργειας της ευρύτερης περιοχής καθώς εξετάζει ακόμη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθμού στην Αλβανία και τη συμμετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

Ειδικότερα, για την εξαγορά της EDS,  ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρει πως αυτή  προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5  Φεβρουαρίου του 2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και την επόμενη ημέρα υπήρξε και η σχετική απόφαση έγκρισης εξαγοράς και στις 13 Απριλίου2018, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση εξαγοράς εταιρικών μεριδίων της εταιρείας EDS.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις