Πολιτική

Ο Κώστας Τασούλας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σκιά των Τεμπών – Ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό

Η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή δε θυμίζει σε τίποτα την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέσα σε κλίμα οξείας πόλωσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διεξάγεται σήμερα Τετάρτη (12.2.2025) στη Βουλή η τέταρτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, με τον Κώστα Τασούλα να αναμένεται να αναδειχθεί ο 9ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.

Η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή δε θυμίζει σε τίποτα την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η υπόθεση των Τεμπών, μετά τα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου, έχει πάρει άλλη διάσταση, και έχει δυναμιτίσει την πολιτική ατμόσφαιρα.

-Από τη μία, η κυβέρνηση ζητά από την αντιπολίτευση, και δη από το ΠΑΣΟΚ, να ζητήσει συγγνώμη, πρώτον, από τον κ. Τασούλα, τονίζοντας ότι αποδείχτηκαν άσφαιρα τα πυρά περί απόκρυψης της συμπληρωματικής δικογραφίας για τα Τέμπη και τα περί επιχείρησης συγκάλυψης. Και δεύτερον, από τους πολίτες για «παραπλάνηση» τους, προκειμένου να αποκομίσει «πολιτική οφέλη», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

-Από την άλλη, βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, μέχρι το παρά πέντε της συνεδρίασης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής, επιμένοντας στις κατηγορίες τους για τους χειρισμούς του, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε σχέση με την τραγωδία.

Προαναγγελίες διαμαρτυρίας

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς και οι ανεξάρτητοι που στηρίζουν το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, θα απέχουν σήμερα από την ψηφοφορία, ενώ η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ότι θα κάνει αισθητή τη διαμαρτυρία της στη Βουλή.

«Πόλεμος» για τα βίντεο

Το κλίμα αυτό αναμένεται να δυναμιτιστεί ακόμη περισσότερο στο δρόμο προς τη συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 ή 25 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ στελεχών της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι εδραία η εκτίμηση ότι εφόσον τα νέα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας για την τραγωδία των Τεμπών, αποδειχτούν γνήσια, αυτό θα είναι ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, το δύσκολο διάστημα που ακολουθεί.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στις υπόνοιες που διατυπώνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι αυτά τα βίντεο εμφανίστηκαν τώρα, δύο χρόνια μετά την τραγωδία και λίγο πριν συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή.

«Είχε κάποιο συμφέρον η Κυβέρνηση, εφόσον τα βίντεο αυτά αποδειχτούν γνήσια, να αργήσουν να πάνε στη Δικαιοσύνη; Νομίζω ότι η κοινή λογική απαντά σε κάποια περίεργα ερωτήματα. Τι είχε να κερδίσει η Κυβέρνηση με το να καθυστερήσουν τα βίντεο αυτά;» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης (Action 24), κατηγορώντας ευθέως τα κόμματα για «βομβαρδισμό» του κόσμου με ψεύτικές πληροφορίες, με στόχο να δημιουργήσουν κοινωνική δυσφορία για… «μικροκομματικούς λόγους».

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα τελευταία 24ωρα, στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν πληθύνει οι φωνές που εκτιμούν ότι πρέπει να επισπευστεί ο ανασχηματισμός, ώστε η κυβέρνηση να πορευτεί το επόμενο δύσκολο διάστημα με ένα νέο σχήμα, που θα σηματοδοτήσει και την πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αλλά και σε άλλα χαρτοφυλάκια, όπου παρατηρούνται αδυναμίες, όπως και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίως σε δύο κατευθύνσεις.

Οι περισσότεροι συνομιλητές του Πρωθυπουργού εισηγούνται οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο να γίνουν ακόμη και τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν από τη σύσταση της Προανακριτικής, που τοποθετείται στις 24 ή 25 Φεβρουαρίου. Το σκεπτικό για την επίσπευση του είναι ότι τα πορίσματα για την έκρηξη και την πυρκαγιά στην εμπορική αμαξοστοιχία, και συνακόλουθα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, θα πάνε πιο πίσω χρονικά.

Όμως, υπάρχουν και εισηγήσεις ο ανασχηματισμός να μετατεθεί προς τον Μάρτιο, μετά και τα συλλαλητήρια για τα δύο χρόνια από την τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του» και πάντως κανείς δεν «στοιχηματίζει» ότι θα αποφύγει να αιφνιδιάσει.

Άλλωστε, με την προεδρική εκλογή σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για να δρομολογήσει ο Κ. Μητσοτάκης, ανά πάσα στιγμή, τις αλλαγές που σχεδιάζει στην κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κάνει διακοπές στο Ιόνιο: Οι εντυπωσιακές εικόνες με τις φίλες της σε υπερπολυτελές καταμαράν
Σε στιγμιότυπα που ανέβασε στα social media, η ίδια η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φάνηκε ιδιαίτερα χαρούμενη, δείχνοντας να απολαμβάνει τις ομορφιές της Ελλάδος και το ελληνικό φαγητό
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κάνει διακοπές στο Ιόνιο: Οι εντυπωσιακές εικόνες με τις φίλες της σε υπερπολυτελές καταμαράν
Γεραπετρίτης σε Τουρκία: «Τέλος η παθητική διπλωματία» – Μήνυμα ισχύος για Αιγαίο, 12 μίλια και θαλάσσια πάρκα
Αναφορικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, τονίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολυεπίπεδη και διατηρεί ανοικτούς διαύλους τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με τον αραβικό κόσμο
Γιώργος Γεραπετρίτης 25
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα: «Ελλάδα 2.0», ακρίβεια, νέα σχολική χρονιά και χωροταξικά στην ατζέντα
Το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει στις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 9
Παύλος Μαρινάκης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού: Το μίσος δεν είναι ιδεολογία
«Δεν υπάρχει "σωστό" άκρο. Δεν υπάρχει αποδεκτό μίσος. Η δημοκρατία απαιτεί καθαρές θέσεις. Γιατί η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν χρώμα»
Παύλος Μαρινάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα διατηρηθούν ισχυροί οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2026 χάρη στη δημοσιονομική μας πολιτική, περισσότερα θα πούμε στη ΔΕΘ – Τι είπε για την Τουρκία
«Δεν μπορούμε να φορτώνουμε στα παιδιά μας λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του
Συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) 70
Παύλος Μαρινάκης: Όσα ακούσετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα τα δείτε να γίνονται και πράξη
«Οι εκλογές πάνε για την άνοιξη του ‘27», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και, από τη φύση της, πάντα κρύβει απρόοπτα»
Παύλος Μαρινάκης