weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ο Κοτζιάς ρίχνει το… μπαλάκι στην ΠΓΔΜ!

Ο Κοτζιάς ρίχνει το… μπαλάκι στην ΠΓΔΜ!

Ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τις επαφές στην Ουάσινγκτον, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συναντήσει σήμερα (24.05.2018) τον Νικολά Ντιμιτρόφ. Ήδη, είδε τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε εκτός του Σκοπιανού και το Κυπριακό, και μετά τη συνάντηση φρόντισε να στείλει μηνύματα στην ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα.

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Και κάλεσε τα Σκόπια να δείξουν διάθεση ρεαλισμού και συμβιβασμού. Είπε πως περιμένει να δει τη στάση που θα κρατήσει η πλευρά των Σκοπίων. Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η σημερινή συνάντηση με τον Ντιμιτρόφ να είναι η μοναδική που θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Αρχικά, υπενθυμίζεται, έχουν προγραμματιστεί δυο συναντήσεις.

Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Να δείξει τι θέλει

Ερωτηθείς, κατά την ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους, για τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών πως έχουμε περάσει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας υπουργός ήταν… σαφής. «η ΠΓΔΜ δεν έχει παρά να το δείξει αύριο (σ.σ. σήμερα)».

«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω την θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Οι λύσεις είναι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δύο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ θα γίνει παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Τα δυο σκέλη της διαπραγμάτευσης

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο σκέλη, καθώς το πρώτο -και κυριότερο- μέρος αφορά τα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και περιλαμβάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του Μ. Νίμιτς.

Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το κείμενο της γενικής συμφωνίας αλλά και τον κατάλογο των επιμέρους νομικών θεμάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο της διπλωματικής διευθέτησης. Αυτές οι επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες συζητούνται σε παράλληλο γύρο διαπραγματεύσεων, που διεξάγεται σε πιο τεχνοκρατικό επίπεδο.

«Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και εκείνη που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο. Υπό τον Νίμιτς θα είναι μόνο των υπουργών των Εξωτερικών. Των τεχνικών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται στο κείμενο που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Κοτζιάς.

Πρώτα… Σκοπιανό και εκλογές, μετά Κυπριακό

Στη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες συζητήθηκε επιπλέον το θέμα του Κυπριακού και το πώς μπορεί να προχωρήσει η επανεκκίνηση των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην επιλογή του ΓΓ για την θέση του Ειδικού Συμβούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη του διαλόγου, εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών. «Συζητήσαμε για την μέλλουσα διαπραγμάτευση και πως πρέπει να προετοιμαστεί για το Κυπριακό», τόνισε. Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί την ειδική σύμβουλο που πρότεινε ο Γκουτέρες. «Εγώ του είπα ότι δεν την γνωρίζω την σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές του».

Σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αναμένονται άμεσα. «Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με (τις) άλλες (διαπραγματεύσεις). Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα».

#TAGS MM