Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίγει τα χαρτιά του» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίγει τα χαρτιά του» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Τα “χαρτιά” του για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναμένεται να “ανοίξει” ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στην εβδομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε διάλογο με τεκμηρίωση, με όλες τις πλευρές που αντιδρούν με τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια (κοινωνία, φορείς, όπως η εκκλησία κ.α., βουλευτές, κόμματα αντιπολίτευσης) και στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες, είτε την Τρίτη στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε την Τετάρτη στη συνέντευξη που προγραμματίζει στη δημόσια τηλεόραση, ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά “κηρύσσει” την έναρξη της συζήτησης για αυτό το φλέγον θέμα, το οποίο πάντως αποτελεί δέσμευση του ότι θα νομοθετηθεί μέσα στη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ..

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να μην υπάρξει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και μέσα στο 2024, και πάντως μετά τις Ευρωεκλογές, να γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ρυθμίζεται και το θέμα της τεκνοθεσίας, το οποίο είναι το μεγάλο “αγκάθι”.

“Ποδαρικό” με επιστολική ψήφο

Οι μήνες Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι δύο μήνες στους οποίους θα προωθηθούν εμβληματικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί καταρχάς το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εκλογέας εντός της επικράτειας θα μπορεί να επιλέγει τον τρόπο που θα ψηφίσει (με φυσική παρουσία ή με επιστολή), ενώ οι εκλογείς του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες σε άλλες χώρες.

Στη αυγή του νέου έτους δρομολογείται επίσης η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επίσης, στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν άμεσα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Το δύσκολο “στοίχημα” της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας

Το μεγάλο όμως “μέτωπο” το οποίο η κυβέρνηση έχει μπροστά της και το 2024, είναι το μεγάλο θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, κι ενώ τις πρώτες ημέρες ακόμη του νέου έτους, έρχονται ανατιμήσεις άνω του 5% στα σούπερ μάρκετ, δοκιμάζοντας ακόμη πιο πολύ τις αντοχές των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για την αναχαίτιση της, ωστόσο πρόκειται για ένα… δύσκολο “στοίχημα”.

Οι προσπάθειες εστιάζονται από τη μία, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, στην επιβολή προστίμων και σε ενέργειες όπως η μόνιμη μείωση τιμής (σε περισσότερα από 1000 προϊόντα ως τώρα). Και από την άλλη, στη στήριξη των εισοδημάτων, με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, κι ενώ τον Απρίλιο αναμένεται και η τέταρτη αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις