Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές αλλά… έρχεται ανασχηματισμός – Οι σκέψεις για αλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές αλλά… έρχεται ανασχηματισμός – Οι σκέψεις για αλλαγές

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έφυγε, το σενάριο του ανασχηματισμού έρχεται.

Το πότε και το αν θα είναι σαρωτικός ή διορθωτικός – με υπουργοποίηση κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές όπου η ΝΔ έχει δημοσκοπική φθορά – είναι ένα… στοίχημα, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το τυχόν νέο υπουργικό σχήμα θα έχει ορίζοντα τις εκλογές, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει στη Δ.Ε.Θ., στις αρχές του Σεπτέμβρη, με νέα κυβερνητική σύνθεση.

Ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα αποτελεί το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, έστω με… μικρές διορθώσεις προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης αναλογικής, από το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει σήμερα, και το οποίο βάζει εμπόδια στην ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Υπουργοί και βουλευτές, παρά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δεν εφησυχάζουν. Ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται κανονικά. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Ωστόσο πλέον η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι κάλπες δεν θα στηθούν πριν από τον Ιανουάριο.

“Ο Πρωθυπουργός έπαιξε το χαρτί της θεσμικότητας για τη σταθερότητα της χώρας… Για να μην βρεθεί η χώρα σε περιπέτεια αστάθειας με τόσα μέτωπα ανοιχτά” δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας, δηλώνοντας βέβαιος ότι όταν στηθούν κάλπες το ημερολόγιο θα γράφει 2023 και όχι απαραίτητα… άνοιξη.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Όλοι, και πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και οικονομικά και πολιτικά. Υπό αυτό το πρίσμα πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι το ρίσκο που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλο. Ωστόσο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η σκέψη ότι δεδομένου ότι οι ωμοί εκβιασμοί Πούτιν και το ενεργειακό “έμφραγμα” που υφίστανται πλέον και ισχυρές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία κ.α., θα καταστήσει μονόδρομο την συντονισμένη Ευρωπαϊκή αντίδραση, με απτά μέτρα στήριξης των κρατών – μελών και των κοινωνιών τους. Κι αυτό εκτιμούν ότι βάρυνε πολύ την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση να συνεχίσει την θητεία της και να μην στηθούν πρόωρες κάλπες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις