Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο»: Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες

Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο Λαύριο και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα (19.10.26), τα εγκαίνια του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το ταξίδι της Ελλάδας από την καθυστέρηση στην πρωτοπορία ήταν και παραμένει συναρπαστικό», είπε ο πρωθυπουργός. «Από τη στιγμή που το ΑΙ μπήκε στη ζωή μας έπρεπε να περάσουμε στο επόμενο βήμα όχι μόνο για καλές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά να είμαστε και στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής επανάστασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Τίμο Κουρεμένο στο πλαίσιο των εγκαινίων για τον Δαίδαλο.

Δείτε την παρουσίαση του υπερυπολογιστή:

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν δεν επενδύσουμε εμείς οι ίδιοι στις δικές μας υποδομές θα είμαστε εκτεθειμένοι στην επιθυμία κάποιου να μας κόψει την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές».

Για το πλεονέκτημα που αποκτά η Ελλάδα: «Έχουμε καταφέρει στα ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα και να είμαστε πιο μπροστά από άλλες χώρες που μας είχαν παλαιότερα προσπεράσει».

«Υπάρχει θαυμασμός για το πως καταφέραμε να κάνουμε αυτό το άλμα και να δημιουργήσουμε υπηρεσίες για όλη τη δημόσια διοίκηση. Πλέον κάνουμε άλματα ως προς την παραγωγικότητα αλλά και την λειτουργία του δημόσιου τομέα. Έχουμε δεδομένα τα οποία είναι ανοικτά και είναι η πρώτη ύλη, η βενζίνη που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη. Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών είναι πως θα την χρησιμοποιήσουμε για να γίνει η ζωή μας καλύτερη αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις».

«Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται επί της ουσίας το επόμενο gov.gr. Αλλάζει με μια ταχύτητα τόσο γρήγορη που μας αναγκάζει να αυξήσουμε ταχύτητα. Δίνουμε εργαλεία για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους αλλά και παιδιά που απευθύνονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν τις εργασίες τους κάτι όμως που δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη».

«Είμαστε στην αρχή μιας διαδρομής και θα υπάρχουν πολλοί κυματισμοί από την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ακόμα.

Σε ερώτηση αν χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε πως φυσικά το γραφείο του τη χρησιμοποιεί: «Χρησιμοποιώ εργαλεία ΤΝ και το γραφείο μου, έχουμε φτιάξει agents που μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να εξελίσσονται. Πληροφορία που θα μας έδινε πολύ καιρό να την βρούμε τώρα την έχουμε πολύ γρήγορα στη διάθεσή μας» και αστειευόμενος σημείωσε πως: «Οι υπουργοί να ξέρουν ότι το Claude έχει πολλές δυνατότητες για να μπορώ να δω αν αυτό που μου λέτε είναι αληθές».

Τόνισε, δε, πως: «Η τελική απόφαση είναι πάντα δική μας. Η ΤΝ στο επίπεδο της χάραξης πολιτικής είναι υποστηρικτικό εργαλείο αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Τίμο Κουρεμένο στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης για τα εγκαίνια του Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο υπερυπολιγιστής Δαίδαλος

Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» διαθέτει μετρημένη υπολογιστική επίδοση 85,69 petaflops, καταλαμβάνοντας την 31η θέση παγκοσμίως στη λίστα TOP500 και την 23η θέση στην κατάταξη Green500, με κριτήριο την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η υποδομή βρίσκεται στο νέο Κέντρο Δεδομένων, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού Λαυρίου, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Παπαστεργίου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Παπαστεργίου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το έργο υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET), με συνολικό προϋπολογισμό 58,9 εκατ. ευρώ.

Ο «Δαίδαλος» θα παρέχει υπολογιστικούς πόρους σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δημόσιους φορείς. Οι δυνατότητές του θα αξιοποιούνται, μεταξύ άλλων, για επιστημονικές προσομοιώσεις, επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων και εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Θα αποτελέσει τον υπολογιστικό πυρήνα του ελληνικού εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης PHAROS, το οποίο συνδέει την υποδομή με εργαλεία και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη εφαρμογών από την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα.

Στα εγκαίνια του υπερυπολογιστή
Στα εγκαίνια του υπερυπολογιστή / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του NextGenerationEU και της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 100
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 31
Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του
«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Υπουργείο Εξωτερικών 53
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλία: «Δεν αρκεί η πολιτική αλλαγή, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής»
Συναντήσεις με επαγγελματίες της εστίασης, νέους και κατοίκους στον Βόλο και στην Αγιά - Το μήνυμα για την κοινωνική εμπιστοσύνη, η αναφορά στην Εθνική Αντίσταση και η πρόταση για το Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Ανδρουλάκης: «Αντίπαλός μου είναι ο λαϊκισμός και η διαφθορά» – Αιχμές για Μητσοτάκη και Τσίπρα, στόχος η ήττα της ΝΔ
Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη και το ιδιωτικό χρέος
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ