Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Υγείας – Οι σκέψεις για τους νέους Γενικούς Γραμματείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Υπουργείο Υγείας – Οι σκέψεις για τους νέους Γενικούς Γραμματείς

Το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους περνά σήμερα Τρίτη (04.07.2023), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλα τα κρίσιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου υπουργεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σκοπός της επίσκεψής του και της συνάντησης εργασίας που θα πραγματοποιήσει με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους δύο υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, είναι -μεταξύ άλλων- να επισημανθούν οι προτεραιότητες για την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την οποία έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τα “φλέγοντα θέματα” που παρέμειναν ανεπίλυτα την προηγούμενη τετραετία και πρέπει να “τρέξουν” τώρα, ώστε να ο πολίτης να λάβει τις αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας τις οποίες έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίως, όμως, θα συζητηθούν οι τρόποι κάλυψης κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά και οι μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας που προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας», θέτοντας σε υγειονομικό κίνδυνο μόνιμους κατοίκους και τουρίστες στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης -δηλαδή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας- αναμένεται να διευθετηθούν νομοθετικά τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να επισπευσθούν οι αλλαγές.

Οι γενικές κατευθύνσεις συνοψίζονται στο τετράπτυχο, το οποίο περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης: «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό, θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη (6/7) και ολοκληρώνονται το Σάββατο (8/7) με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν εκτός από “εκπλήξεις” φορολογικού χαρακτήρα και τον οδικό χάρτη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Ρυθμίσεις που -σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις- κινούνται στην κατεύθυνση της παροχής “δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες”, ακόμη κι όταν αυτές παρέχονται από ιδιώτες.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την κάλυψη των κενών σε υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ

Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια που να αγγίζουν τον μέσο όρο της ΕΕ, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Σημαντική παράμετρος για τη σωστή λειτουργία των Νοσοκομείων και την κάλυψη των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν στην πρόσβαση στο ΕΣΥ, αποτελεί ο ικανός αριθμός προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δομές Υγείας σε βασικές ειδικότητες.

Οπότε ένα σημαντικό θέμα που θα κληθεί να οργανώσει λεπτομερώς η σημερινή σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας, είναι μεταξύ άλλων, ο τρόπος της υλοποίησης των 10.000 προσλήψεων -με έμφαση στους νοσηλευτές και με ορίζοντα τετραετίας- θέμα στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει μιλήσει για επιτάχυνση των χειρουργείων τα οποία “λιμνάζουν” εδώ και μήνες, ακόμη κι αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να “αγοράσει” υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το ίδιο “σχήμα” άλλωστε έχει επιλεγεί με επιτυχία και για την εξάλειψη των ράντζων από τους διαδρόμους των μεγάλων νοσοκομείων, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασθενών.

Ως προς την επιτάχυνση των προσλήψεων προσωπικού, συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής της λειτουργίας του ΑΣΕΠ (και όχι οι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ), όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Αυτή η επιτάχυνση μπορεί να υλοποιηθεί με εκσυγχρονισμό του καταξιωμένου “νόμου Πεπονή”, με βάση τον οποίο λειτουργεί το ΑΣΕΠ, αλλά και με την ενδυνάμωση του , με βελτίωση των ψηφιακών του υποδομών και αναβάθμιση πόρων και προσωπικού.

Ανακοινώνονται οι γενικοί γραμματείς

Στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνάντησης βρίσκεται -εκτός από την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις μεταρρυθμίσεις στα Νοσοκομεία και κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό- και το θέμα του καταμερισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των νέων προσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων.

Στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός έχει κρατήσει μέχρι σήμερα κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ως επικρατέστεροι, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, προκρίνονται ο Διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Αντιστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς & Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, αλλά και η Διοικήτρια του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «‘Αγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα.

Να σημειωθεί πως με Προεδρικό Διάταγμα την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα και αντιστοίχως κατάργηση της Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και της αντίστοιχης θέσης Γενικού Γραμματέα.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις