Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

προπαγάνδα - πρόσφυγες
Φωτογραφία Reuters

Στις 18.00 η συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. “Τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα”, δηλώνει από τον Έβρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στις 18.00 συγκαλείται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για την έκρυθμη κατάσταση στις Καστανιές, όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες. 

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε από τον συνοριακό σταθμό Καστανιών πως “τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα”. Μαζί του βρίσκεται ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο υπουργός συνεχάρη όλες τις Δυνάμεις που επιχειρούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και σε άλλες περιοχές και του Λιμενικού, λέγοντας ότι «επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους για να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης».

«Τα σύνορα φυλάσσονται κατά τρόπο εξαιρετικό, οι άνθρωποι είναι εδώ, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και κάνουν ότι πρέπει για να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, απάντησε πως υποθέτει ότι αυτός αυξομειώνεται.

Είπε ότι «είναι δεδομένο πως υπάρχει μια οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Τόνισε πως αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο για τη φύλαξη των συνόρων και σημείωσε πως όσοι μετανάστες καταφέρνουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος συλλαμβάνονται.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογο του.

Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε ότι εκκενώνονται χωριά του Έβρου από τους Έλληνες κατοίκους τους, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις