Πολιτική

Ο Μπογδάνος θέλει κατάργηση της μπούρκας και του νικάμπ και κατέθεσε ερώτηση γι’ αυτό

Ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θίγει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Με ερώτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά, ούτε λίγο ούτε πολύ, νόμο που να απαγορεύει στις μουσουλμάνες που ζουν στην Ελλάδα να φορούν νικάμπ ή μπούρκα.

Για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, το να βλέπει στην Αθήνα γυναίκες που φορούν μπούρκα ή νικάμπ «γεννά προβληματισμό»! Αυτό άλλωστε αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Κατά την άποψη του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το να φορά μια γυναίκα μπούρκα ή νικάμπ είναι «πρόβλημα ασφαλείας» γιατί η μπούρκα και το νικάμπ «μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές».

«Η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες» συνεχίσει ο Κ. Μπογδάνος στην ερώτησή του και ρωτά τον υπουργό: «Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν; Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ έχει κρίνει πως η απαγόρευση του νικάμπ, που επέβαλε η Γαλλία το 2011, είχε κριθεί πως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Γαλλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τη χρήση μπούρκας, νικάμπ και χιτζάμπ, μια απόφαση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Όλη η ερώτηση που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Προβληματισμό γεννά η όλο και συνηθέστερη στην Ελλάδα -και ειδικά στο κέντρο της Αθήνα- εικόνα γυναικών που φέρουν μουσουλμανικές ενδυμασίες, μπούρκα και νικάμπ, οι οποίες σκεπάζουν το σύνολο του ανθρώπινου σώματος, της κεφαλής και του προσώπου, αφήνοντας κατά περίπτωση ελεύθερα τα μάτια.

Παρόλο που η μπούρκα και η νικάμπ φέρονται κατά ισλαμική επιταγή, το ζήτημα δεν αφορά την πολιτεία από θρησκευτικής άποψης. Εντούτοις, η μπούρκα και η νικάμπ συνιστούν ταυτόχρονα πρόβλημα ασφαλείας, καθώς μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές, όσο και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτές τις φορούν καταναγκαστικά, δεχόμενες εκφοβισμό και καταπίεση -κάτι απαράδεκτο για την κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας μας, όσο και για τον νομικό της πολιτισμό.

Σημειώνεται, ότι αρκετές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν κατά την τελευταία δεκαετία προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις προς έλεγχο του φαινομένου.

Καθώς η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν;

Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει την αλλαγή ονόματος του Κινήματος Δημοκρατίας σε Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο
«Ήρθε η ώρα για ένα άλμα που θα μετατρέψει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Γκάζι σε μια νέα δημοκρατική παράταξη, αντάξια των ευρωπαϊκών προτύπων» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης
25
Πιερρακάκης: «Η έλλειψη αποτελεσματικότητας, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε πολλές κοινωνίες»
«Η ισορροπία στη διακυβέρνηση λείπει από πολλά μέρη του κόσμου, ανάμεσα σε σημαντικές παραμέτρους» λέει ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανδρουλάκης στο TikTok: «Με το GenRent έχουμε ολοκληρωμένη απάντηση στο ζήτημα στέγασης»
Το GenRent αποσκοπεί σε περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάργηση της golden visa, πλαφόν στην αύξηση ενοικίων, θέσπιση ανώτατων μισθωμάτων για ακίνητα που δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές
Νίκος Ανδρουλάκης