Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής με 67,9% και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής με 67,9% και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με τη νίκη του να είναι αδιαμφισβήτητη και επιβλητική απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με 67,9%, (καταμετρημένο το 95,37%) ωστόσο μάλλον τελικά θα είναι ο νέος πρόεδρος… του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΚΙΝΑΛ, αφού με όλους τους τρόπους έχει πως επιθυμεί επιστροφή στα κλασικά σύμβολα και όνομα.

Η συμμετοχή και στο β’ γύρο ήταν μεγάλη, με 206.000 ανθρώπους να προσέρχονται για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο.

Ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή

«H ΕΔΕΚΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων. Έλαβαν Νίκος Ανδρουλάκης 67,9% (132.706 ψήφοι) και Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι).

Η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον καινούργιο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη».

Φάνηκε από νωρίς

Η πορεία των αποτελεσμάτων φάνηκε από την αρχή, αφού σε περιοχές της επαρχίας που αυτά έβγαιναν, η διαφορά ήταν μεγάλη.

Χαρακτηριστικά ήταν τα αποτελέσματα σε Ημαθία και Κοζάνη, όπου η διαφορά ήταν συντριπτική.

Και στην Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη, τα αποτελέσματα δεν άφησαν κανένα περιθώριο.

Χαρακτηριστικό είναι και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε και στην Αχαΐα, παραδοσιακό «κάστρο» των Παπανδρέου.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε μετά τη μεγάλη νίκη στη Χαριλάου Τρικούπη μέσα σε ένα πλήθος που φώναζε από χαρά.

Εκεί, φώναξε μαζί με τους παρευρισκόμενους «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό με αισιοδοξία με αυτοπεποίθηση. με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα.

Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή της παράταξης.

Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό».

Γιώργος Παπανδρέου: Μήνυμα ευθύνης

Ο ηττημένος της βραδιάς Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων δήλωσε πως «Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας.

Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά.

Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία και βέβαια, όσους με στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. Και θα μου επιτρέψετε, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές, που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν σε αυτήν τη σύντομη για μας, αλλά απαιτητική εκλογική μάχη».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο έκτος πρόεδρος που εκλέγει το ΚΙΝΑΛ και διάδοχος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ο 42χρονος ευρωβουλευτής επιβλήθηκε του Γιώργου Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, και καλείται πλέον όχι μόνο να δώσει στην παράταξη μια νέα πνοή αλλά και να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας. 

Ποιος είναι όμως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Τα πρώτα βήματα στο ΠΑΣΟΚ και το ευρωκοινοβούλιο 

Το 2001 έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και το 2008 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 14 Μαρτίου 2013, εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2014, με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης». Έκτοτε συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Επίσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. 

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Πρώτος σε ψήφους το 2019

Τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, πρώτος με 180.822 ψήφους. Στη νέα του θητεία ανέλαβε Αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

Η μάχη του 2017

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα στις εκλογές ηγεσίας της κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις