Πολιτική

Ο Νίκος Παππάς προτείνει ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό

Μιλώντας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, διατύπωσε τη δική του πρόταση, αναφέροντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συζήτηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατέβουν στις εκλογές με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό και κοινό ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, στην πρόταση αυτή του Νίκου Παππά, ο Παναγιώτης Βλάχος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έσπευσε να επισημάνει πως «αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο πίσω».

Ειδικότερα, ο Νίκος Παππάς βρέθηκε καλεσμένος σε εκπομπή του Open λέγοντας: «Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία» διευκρινίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μιλά για διάλυση κομμάτων αλλά για ένωση.

Πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. «Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», επισήμανε. Έκανε λόγο για μια κατά το νόμο «ένωση κομμάτων, όχι διάλυση», και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία.

Σε αυτή τη ενδεχόμενη συνεργασία μπορεί να συμμετάσχει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και εκτίμησε πως είναι μάλλον απίθανο η Πλεύση Ελευθερίας να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία, ενώ για τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «έδρες που εκλάπησαν και κακό προηγούμενο».

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις. (…) Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός» σημείωσε.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Παππάς στο 5:21:

 

«Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι καταργούνται δύο κόμματα και γίνονται ένα και άλλο η εκλογική μια εκλογική τακτική που απαντά σε ένα μείζον ζητούμενο, που είναι για εμάς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο και επειδή δεν έχουμε εκλογική τακτική, άλλη μέθοδος από την εκλογική συνεργασία δεν υφίσταται. Και όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, τελικός κριτής όλων πρέπει να είναι η βάση της προοδευτικής Αριστεράς», τόνισε.

«Το θεμέλιο μιας τέτοιας συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που απαντά στα ζητούμενα», είπε ακόμη.

Π. Βλάχος: Είμαστε ένα βήμα πίσω

Στην ίδια εκπομπή βρέθηκε και ο Παναγιώτης Βλάχος από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος απάντησε λέγοντας πως: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και στις χειρότερες στιγμές του τα τελευταία χρόνια πως αναζητούσε τις πολιτικές συνεργασίες. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Προέχει να διαχειριστούμε αυτό που έχει προκύψει στο κόμμα μας, να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη του τι θα κάνουμε εμείς και κατά πόσο αυτή η συζήτηση για το πώς μπορεί να διερευνηθεί ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, θα αφορά και την συνεργασία μας με άλλα κόμματα».

«Θεωρώ πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επειδή έχει και την ευθύνη, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης και ανοίγματος του κόμματος και από κει και πέρα, εφόσον μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης ή πρόωρης εσωκομματικής κάλπης, τέτοια ζητήματα θα συζητηθούν» κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ο Πολάκης θεσμικά αιτήθηκε την πληρωμή σε αγρότες και κτηνοτρόφους» – «Βιαστικοί ή συνυπεύθυνοι;»
Δημοσιεύματα και διαρροές με ονόματα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το σημερινό για τον Παύλο Πολάκη έχουν στόχο να κρύψουν την ευθύνη του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του»
Ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης: «Προσφεύγω άμεσα στην δικαιοσύνη» – Διάψευση για εμπλοκή του σε υπόθεση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης
«Δεν θα επιτρέψω κανένας να παίξει ξανά με την Τιμή και την Υπόληψή μου. Αρκετά υπέφερα από την λάσπη και τις συκοφαντίες στο παρελθόν. Ως εδώ!»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Μου έβαλε το "μαχαίρι στο λαιμό" για τα χρήματα που έπρεπε να δώσω», λέει η Ζέττα Μακρή για τον δημοσιογράφο που φέρεται να την εκβίαζε
«Πάλεψα με τη συνείδησή μου όχι για το αν θα πληρώσω, αλλά για το αν πρέπει να τον καταγγείλω αμέσως ή να του δώσω ένα περιθώριο ενδεχομένως να διορθώσει»
Η Ζέττα Μακρή
ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Έπαιξες την χώρα στα ζάρια – Η ιστορία δεν γράφεται με όρους μάρκετινγκ, αλλά από το βίωμα του ελληνικού λαού
Αντί για κατάργηση των μνημονίων, έφερε το τρίτο, αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, το υπερταμείο και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη
Αλέξης Τσίπρας 4