Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο οδικός άξονας της δουλειάς που έχει μπροστά του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλοντος

Ο οδικός άξονας της δουλειάς που έχει μπροστά του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλοντος

Τις πέντε αρχές, που θα αποτελέσουν οδηγό στην δουλειά που έχει μπροστά του το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος περιέγραψε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια αδράνειας, καθώς παντού υπάρχουν αυστηροί στόχοι, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα, τόσο σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μας, όσο και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης χάραξε τον οδικό άξονα εργασίας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με βάση πέντε αρχές, που θα αποτελούν οδηγό της δουλειάς για τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικά οι πέντε αρχές:

  • Προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών.

Επισήμανε πως «εδώ ελλοχεύουν ο κίνδυνος του ανεπαρκούς ανταγωνισμού. και των αποτυχημένων ενεργειακών επενδύσεων για λόγους υπερσχεδιασμού, υπερκοστολόγησης, πρόωρης ή όψιμης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών ή ακόμη και απλής αλλαγής των συνθηκών. συνεπώς χρειάζονται ταυτόχρονα ισχυρές από πλευράς ανθρώπινων πόρων ενέργειες και καλής θεσμικής λειτουργίας Ανεξάρτητες Αρχές και διασφάλιση της αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης, όπου το κράτος είναι μέτοχος, επιχειρήσεων και φορέων που προσφέρουν ενεργειακές υπηρεσίες».

  • Αποτελεσματική χρήση των πολύ σημαντικών πόρων, ευρωπαϊκών προπαντός, που διαθέτει η χώρα.

«Είναι πόροι πολύ μεγάλοι, που δε θα τους ξαναβρούμε πάλι και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα αποροφηθούν μέχρι κεραίας και θα πιάσουν τόπο πραγματικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά, αναπτυξιακά. Υπογραμμίζοντας ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να τελειώνουν, οι διαβουλεύσεις να γίνονται ουσιαστικά και με ταχύτητα. Οι περιβαλλοντικές μελέτες να υλοποιούνται. Τα προεδρικά διατάγματα να θεσμοθετούνται. Οι ενστάσεις να κρίνονται», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

  • Η αξιοποίηση της χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και των νέων εργαλείων.

«Παράδειγμα, ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης που πρέπει να γίνεται με σύγχρονα μέσα και παράλληλη κεντρική και τοπική παρακολούθηση έτσι ώστε τα αυθαίρετα που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα η τεχνολογία σήμερα και θα το κάνουμε, απλώς να μην χτίζονται. Απλώς να μην χτίζονται», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

  • Οι κοινωνικά ευάλωτοι και οι συνεπείς έχουν πάντα προτεραιότητα.

«Θα χτίσουμε», είπε ο υπουργός «πάνω στο σχέδιο δράσης που ήδη προετοιμάστηκε στην προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Θα δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, θα βελτιστοποιήσουμε το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες».

Και συνέχισε: «Επίσης θα προχωρήσει το ειδικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, είναι απόφαση του ΣτΕ αυτό. Αλλά θα φροντίζουμε ταυτόχρονα οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές να πηγαίνουν στους συνεπείς αποζημιώνοντάς τους κάπως για την διαχρονική κακομεταχείριση που το ελληνικό κράτος για πολλές δεκαετίες επιφύλασσε στους συνεπείς συμπολίτες μας», επισήμανε ο υπουργός.

«Και συνέχισε: Με βάση αυτές τις αρχές θα προωθήσουμε παντού έργα και μεταρρυθμίσεις και πρώτα από όλα την περαιτέρω επιτάχυνση της εισαγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό κόστος».

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε αναφορά και στους στόχους του ΕΣΕΚΤ.

«Αυτό απεικονίζεται και στους φιλόδοξους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚΤ που θα κατατεθεί αλλά θα μας φέρει και χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αφού οι ανανεώσιμες είναι πάντα φθηνότερες σήμερα στο ενεργειακό μίγμα».

Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι «εδώ θα χρησιμοποιήσουμε και αναγκαία έργα στο δίκτυο και νέα εργαλεία αγοράς, όπως τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών. Και βέβαια θα προχωρήσουμε ταχύτατα το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των διαδικασιών για το μεγάλο υπεράκτιο αιολικό μας δυναμικό».

  • Μεταρρυθμίσεις και το πακέτο μεγάλα έργα.

Περιλαμβάνει τις εμβληματικές διασυνδέσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού. Θα προωθηθούν ταχύτατα, ολοκληρώνονται σε Κρήτη, Κυκλάδες, ανατολικό διάδρομο Πελοποννήσου, κέντρο Κουμουνδούρου. Δρομολογούνται οι διασυνδέσεις σε βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα και προχωρούν ή δρομολογούνται και οι σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις προς το βορρά και προς το νότο.

«Στόχος να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και την μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Θα έχουμε», είπε ο Υπουργός, «τα μεγάλα έργα ενεργειακής μετάβασης μέσω του e-power-u, που είναι 795 εκατομμύρια και θα μας βοηθήσουν και αυτά προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως και τα έργα, τα πολύ μεγάλα, του Ταμείου Ανάκαμψης για εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παραγωγή ενέργειας και αποθήκευση. Έχουμε επίσης την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή ενεργειακή εποχή στα δίκτυα και στις υποδομές μας. ‘Ενα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα για τα πράσινα και έξυπνα νησιά».

Προστασία των δασών

Για την προστασία των δασών, ανέφερε πως «είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έργων αναδάσωσης και πρόληψης με φυτεύσεις σε 165.000 στρέμματα ως το 2025 με έμφαση στα ανθεκτικά είδη. Και στο ίδιο πλαίσιο το πρόγραμμα δασοπροστασίας με διάνοιξη δασικών δρόμων 40.000 χιλιομέτρων, 10.000 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες, χτίζοντας αντιπυρικές γραμμές άμυνας στρατηγικού χαρακτήρα που μπορούν να είναι χρήσιμες και σε περιπτώσεις πυρκαγιών που δυστυχώς τις ζήσαμε και ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε θα τις ξαναζήσουμε».

Ολοκλήρωση του βασικού και χωροτραξικού πολεοδομικού σχεδιασμού

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ολοκλήρωση του βασικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας που αποτελεί ανεκπλήρωτο ζητούμενο σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Ολοκληρώνονται τα ειδικά χωροταξικά, τα επί μέρους χωροταξικά πλαίσια σε τουρισμό, βιομηχανία, βιοκαλλιέργειες και τα λοιπά.

Ο καθορισμός των ορίων οικισμών, η πολεοδομική αναγνώριση του οδικού δικτύου και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και των πολεοδομικών κανόνων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών με έμφαση στην αύξηση τον κοινοχρήστων χώρων και του πρασίνου στις πυκνοκατοικημένες περιοχές

Αστική ανάπλαση, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις

Το μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Η μεταρρύθμιση για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων ως δημόσιου αγαθού. Εδώ είναι η μεταρρύθμιση που αφορά την μεταφορά ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πίσω στο δημόσιο, αλλά και η μεταρρύθμιση για τις ΔΕΥΑ, το ΕΒ και ΓΟΕΒ και πάρα πολλά μεγάλα έργα σε ύδρευση, αποχέτευση και αντιπλημμυρικά έργα.

Ανακύκλωση

Στον τομέα των αποβλήτων ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να προσεγγίσουμε τους στόχους για την ανακύκλωση και τις δεσμεύσεις μας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Εδώ θα χρειαστούμε κίνητρα και μία απλοποίηση του συστήματος για να μπορέσουμε να εισάγουμε και καινούρια ρεύματα και να είμαστε προπαντός αποτελεσματικοί. Ο καφέ κάδος πρέπει να προωθηθεί και πρέπει να εφαρμόσουμε μαζικά το “πληρώνω όσο πετάω” για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να αποκτήσουμε πιο καθαρές πόλεις. Και τέλος θα συνεχίσουμε το σημαντικό έργο για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων που ξεκίνησε την 1η τετραετία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις