weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ο…. ποδοσφαιρικός Αλέξης Τσίπρας! Η Ράγιο Βαγεκάνο, η Μπάρτσα κι ο Ντιέγκο!

Ο…. ποδοσφαιρικός Αλέξης Τσίπρας! Η Ράγιο Βαγεκάνο, η Μπάρτσα κι ο Ντιέγκο! | Newsit.gr
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Αριστερά, Πολιτική και ποδόσφαιρο. Τίτλος βιβλίου, του δημοσιογράφου Θανάση Κάππου, που μόλις εκδόθηκε; Τρίτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα (και θέαμα!) το ποδόσφαιρο, που ο συγγραφέας υπόσχεται να γίνει τετραλογία με πολλές εκπλήξεις στον τέταρτο τόμο; Ή μήπως τρεις λέξεις, τρεις έννοιες: Αριστερά – Πολιτική – Ποδόσφαιρο που διαπλέκονται και συμπλέκονται, συναιρούνται και διαιρούνται, συμβαδίζουν και ξεχωρίζουν στη ζωή, στην κοινωνία, εντέλει στην Ιστορία, όσο διάστημα τουλάχιστον συνυπάρχουν σ’ αυτήν η Αριστερά, η Πολιτική και το Ποδόσφαιρο. Και τι θέση έχει μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας;

Ίσως το βιβλίο του Θανάση Κάππου δίνει απαντήσεις σε αυτές και άλλες ανάλογες απορίες ή δίνει το κλειδί που μπορεί να μας οδηγήσει σε απαντήσεις, ιδίως τώρα που το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, ακόμα μία φορά, δοκιμάζει την αντοχή του σε πολλαπλές πιέσεις, επειδή ακριβώς είναι το πιο λαϊκό θέαμα/άθλημα στον κόσμο.

«Είναι το τρίτο μέρος μιας θεματολογίας που ξεκίνησε το 2015 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2016 η Εφημερίδα των Συντακτών έβγαλε το δεύτερο μέρος και τώρα αυτό είναι το τρίτο από τις εκδόσεις Αλήθεια» εξηγεί ο Θανάσης Κάππος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια συνέντευξη που… διανθίζεται από αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στον πρωθπουργό. Οι ομάδες που υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, η αιτιολογία που κρύβεται στην… Αριστερά και τα πρόσφατα περιστατικά στην Τούμπα που (ίσως) αλλάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο «ποδοσφαιρικός» Αλέξης Τσίπρας

Ίσως το πιο «δυνατό» σημείο του βιβλίου είναι η συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πάρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Θανάσης Κάππος αναλύει την εμπειρία και το προφίλ του «ποδοσφαιρικού» πρωθυπουργού:

«Το κλειδί του βιβλίο που προσωπικά με εξέπληξε, είναι ο ποδοσφαιρικός Αλέξης Τσίπρας. Ένας άνθρωπος που -όσο μίλησα μαζί του- κατάλαβα ότι γνωρίζει το ποδόσφαιρο όσο λίγοι. Ένας φίλαθλος με βαθιά αυτοκριτική σκέψη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Μου έδωσε με απόλυτη ακρίβεια, σαφήνεια και λεπτομέρεια την ιστορία της Ράγιο Βαγεκάνο. Ένας άνθρωπος που οι ποδοσφαιρικές του επιλογές συνάδουν με των περισσότερων ανθρώπων που ανήκουν στην αριστερά. Το παράδειγμα της Ράγιο είναι ιδιαίτερο. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την εθνική Αργεντινής, τη Μπαρτσελόνα, τη Σανκτ Πάουλι, τη Βαγεκάνο. Κάνει και… φάουλ, όμως, αφού αγαπά τη Γιουβέντους, αλλά καταλαβαίνεις ότι έχεις πράγματα να πεις μαζί του. Τσίπρας

Είναι τρομερή συγκυρία το γεγονός ότι η έκδοση του βιβλίου και οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα συνέπεσαν με τα γεγονότα της Κυριακής (11/3/2018) στην Τούμπα. Πέσαμε σε ένα σημείο το οποίο βοήθησε στο να κατανοήσουμε τι πραγματικά πιστεύει για το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, στην τελευταία σελίδα του βιβλίου αναφέρει την επιθυμία του και την προσδοκία του για το τι πρέπει να γίνει».

Αλ. Τσίπρας: «Με αποφασιστικότητα, πράξεις και έργα»

Το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο συγγραφέας, αποτελεί και τον επίλογο του έργου. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του τονίζει χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα είναι να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα τού σήμερα, ένα χώρο που ενεργοποιεί και συγκινεί εκατομμύρια φιλάθλους. Τσίπρας

Με αποφασιστικότητα, πράξεις και έργα. Αλλιώς θα έχουμε χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την απαραίτητη εξυγίανση, που θα επιτρέψει στους χιλιάδες εραστές του ποδοσφαίρου να επανέλθουν, με νέους όρους, στην τόσο όμορφη και δυνατή συγκίνηση της Κυριακής».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

#TAGS MM