Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έφτασε λίγο μετά της 10:30 ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ο οποίος θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συναντήθηκε με τον ΠτΔ Κωνσταντίνο Τασούλα και ακολουθεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε ότι «η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ’ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποία εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως».
«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη» σημείωσε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε: «Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την πλευρά του ο Αλ-Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.
«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και στη συνέχεια ανάφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός των Αιγύπτου- Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα της Γάζας λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, ενώ για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.
Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ-Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας»
«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.
Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.