Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Ενοχλημένος ο Έλληνας πρωθυπουργός
Φωτογραφία: Eurokinissi

Την ενόχληση του εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε την συνάντηση τους που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη (28.11.2023).

“Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί”, αναφέρει σε σχετική δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει: “Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση που επρόκειτο να έχει αύριο στη Ντάουνιγνκ Στριτ με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να θέσει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως είπε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την άφιξη του στο Λονδίνο.

«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει σημειωθεί τόση πρόοδος όσο θα ήθελε στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτές τις συζητήσεις.

“Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο”

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ: “Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο, και αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε το νόμο”. 

Η συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ

Νωρίτερα, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.

Προσθέτουν, πως ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο Κιρ Στάρμερ παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις