Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Επικρατείας της ΝΔ; Το Μαξίμου “βλέπει”… συμφωνία

Σταύρος Θεοδωράκης Μαξίμου Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα σημάδια που θα επιβεβαιώσουν την αλλαγή της στάσης του Σταύρου Θεοδωράκη στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς καθημερινά πλέον πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον αρχηγό του Ποταμιού να αναζητά προσχήματα προκειμένου να αλλάξει θέση και να καταψηφίσει την συμφωνία.

Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι πλέον ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ανοίξει την πόρτα της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει μια προεκλογική συνεργασία που θα τον οδηγήσει και πάλι στην Βουλή. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι πέρα από τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά, που εμφανίζονται να έχουν εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, υποψήφιος στο Επικρατείας δεν αποκλείεται να είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς ακούγεται για το υπόλοιπο Αττικής.

Με βάση λοιπόν αυτές τις πληροφορίες προφανώς δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι τα δυο πρόσωπα που θα παρουσιάσουν το βιβλίο του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζιδάκη τις επόμενες ημέρες.

Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πάντως ότι προφανώς ο αρχηγός της ΝΔ δεν αποφάσισε να εντάξει στα ψηφοδέλτια του κόμματος του τα στελέχη του Ποταμιού με το αζημίωτο. Όπως λένε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αφομοιώσει το Ποτάμι είναι σίγουρο ότι έχει ζητήσει εγγυήσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας την κυβέρνηση στα όρια της.

Πληροφορίες από το Ποτάμι, πάντως, αναφέρουν ότι σε αυτή την φάση η ηγεσία του κόμματος τους δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει καθώς οι δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν να έχουν ένα ποσοστό γύρω στο 2-2,5%. Εάν μέχρι τις εκλογές κατορθώσουν όχι μόνο να το κρατήσουν αυτό το ποσοστό αλλά και να το αυξήσουν κατά μια ποσοστιαία μονάδα τότε –όπως λένε- δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε σε εκλογική συμφωνία με την ΝΔ. Θέτουν ωστόσο ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Φεβρουαρίου. Δηλαδή εάν μέχρι τότε το ποσοστό τους αντί να αυξηθεί, συρρικνωθεί περαιτέρω τότε όλα είναι πιθανά.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι ακόμα και αν προχωρήσει το σενάριο της εκλογικής συνεργασίας ΝΔ – Ποταμιού και ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλάξει άποψη – σενάριο που του δίνουν πολλές πιθανότητες– η συμφωνία ακόμα και οριακά θα περάσει. Όπως είναι γνωστό δεν χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος, καθώς πρόκειται για την κύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας, αλλά την πλειοψηφία επί των παρόντων.

Με βάση λοιπόν τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά και τον Θανάση  Παπαχριστόπουλο, τον Σπύρο Δανέλλη, και ίσως τις ψήφους του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Χάρη Θεοχάρη, η συμφωνία αναμένεται να περάσει. Ακόμα, ερωτηματικό υπάρχει για τον Σπύρο Λυκούδη ενώ ο Κώστας Ζουράρις έχει πει ότι δεν θέλει να ψηφίσει την συμφωνία αλλά και ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Με βάση την στάση της αποχής που είχε κρατήσει στην πρόταση μομφής για το θέμα αυτό το ΚΚΕ πολλοί θεωρούν ότι και στην αντίστοιχη ψηφοφορία το Κουμμουνιστικό Κόμμα θα κινηθεί με την ίδια λογική. Άρα ίσως τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί λιγότερες ψήφους απ’ αυτές που μπορεί να πάρει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις